onsdag 30 juni 2010

Hängmatta eller träning?


För två år sen fick vi en hängmatta. I dag kom den på plats.

Om man inte har tid att hänga upp den hur ska man då får tid att ligga i den...?

Så i dag är frågan: hängmatta eller träning?

Ingen blir väl förvånad när jag väljer träning. Men varför antingen eller? Varför inte både och? Både rullskidåkning och hängmatta. Men - det får bli en annan dag.

Ny kreativitet

Tid för eftertanke. Även på jobbet behöver man perioder då det inte är fullt upp hela tiden. Som i går och i förrgår. Fika ute i solen. Ett lugnare tempo.

Man behöver ta sig tid för reflektion. Många gånger känner vi oss pressade av för lite tid och upplever att det inte finns plats för eftertanke. Att ständigt stressa runt är inte effektivt.

Några lugnare dagar resulterar i ny kraft och kreativiteten är tillbaka.

tisdag 29 juni 2010

Garmin


Strax före halv sju är Garminklockan och pulsbältet på plats.

En ljuvlig morgon möter oss - två halvskadade damer. Men, både min tejpade fot och Malins "intervallskada" känns bättre. Medeltempot är också något snabbare än sist....

Efter några armhävningar, situps och dusch väntar kaffe, nybakat bröd och tidningen. På balkongen.

Kan en arbetsdag börja bättre?

måndag 28 juni 2010

Friidrott

Får hoppa in som huvudtränare för C-gruppen i friidrott (6-8 år gamla!!). Det är 11 stycken med spring i benen, trots värme. Uppvärmningen blir löpning i den skugga som går att uppbringa denna soliga dag.

Starter, längdhopp och löpning. Och mycket vatten.

Nästa vecka är ordinarie tränare på plats, tror jag.

Ännu en underbar dag. Sol från klarblå himmel och mycket varmare än man tror är möjligt. Saknas bara en sak: egen träning.

Ser fram emot morgonen. Malin hämtar 06.30. 8 km-rundan väntar.

söndag 27 juni 2010

lördag 26 juni 2010

Träningskompisen

Efter ett hektiskt dygn till Gistad - via Linköping, tur och retur, är jag tillbaka. Träningskläderna ligger kvar i väskan, oanvända. Men det blir en mycket trevlig midsommar - ändå.

I Linköping blir det jordgubbar och paddling. Tänk att bo med bryggan nedanför huset. Det är för själen, jag håller med, Eva!

Hittar träningskompisen när jag söker efter träningsbloggar på nätet. Kanske något för mig?

För dig som älskar träna

torsdag 24 juni 2010

Premiärdopp


Tänker på Marcialonga när jag återigen stakar uppför Bodabacken. I dagsläget är vi nästan 30 stycken anmälda. Vi skulle behöva i alla fall 10 till.... Om var tredje person värvar en var?

Just i dag åker chaufför Svenne (som också ska köra oss till Marcialonga) och 100 orienterare till norra Italien och trakterna dit vi ska i januari. Deras mål är en flerdagarstävling i orientering. Vi väljer att ta hela distansen i ett svep. Och snitslad bana.

Det kommer att göras reklam för Marcialonga på orienteringsresan. Jag hoppas några nappar. Sådär 10 stycken.

Solen värmer på idag. Kvigorna lämnar inte sin plats i skuggan ens för en rullskidåkare. Ensam stakar jag uppför Bodabacken. Vilken värme!

En underbar dag. Avslutar rundan ovanför Bodabacken på väg tillbaka (efter att ha vänt där asfalten slutar). Sen går jag sista biten - till badplatsen.

Jodå, årets första dopp. Och det före midsommar - det händer inte varje år.

Skurugata by cillahedin at Garmin Connect - Detaljer

onsdag 23 juni 2010

Kors i taket


Tro´t eller ej men idag får jag med mig mannen på löppasset.

Han tränar nästan aldrig och ändå orkar han nästan hänga med mig.

Konstigt? Orättvist? Är det sådan skillnad på män och kvinnor eller beror det helt enkelt på att vissa är födda med mer fördelaktiga gener?

Har en del istället begåvats med en inre drivkraft som får dem att ge sig ut träningspass efter träningspass....

Jag vet flera som inte har den drivkraften. Men - uppenbarligen - behövs den inte hos alla. De orkar att hänga med ändå.

Kisavägen by cillahedin at Garmin Connect - Detaljer

tisdag 22 juni 2010

Rullskidåkning


Iförd sonens IKEA-hjälm blir det återigen ett rullskidpass upp mot Skurugata. Vid Bodabacken blir jag påhejad av kvigorna som springer med längst staketet.

Strax före sista nerförsbacken innan Skurugataskylten, bestämmer jag mig för att åka första biten (där jag annars går). H j ä l p vilken fart jag får! Slänger mig i diket för att undvika sista branta delen. Landar mjukt. Bär skidorna resten av backen.

Svänger inte in höger, upp mot parkeringen, utan fortsätter mot Hult. Vänder där asfalten tar slut. Sen väntar Skurugataparkeringen innan jag blir hämtad med bil. 19 km och tid 1,22.

Lukten av nyslaget och nyklippt gräs samt den härliga känslan av ljummen sommarkväll sitter kvar länge. Sämre tisdag har jag varit med om.

Skurugata by cillahedin at Garmin Connect - Detaljer

måndag 21 juni 2010

Springjunta



Drygt hälften av springjuntagänget är fångade på bild. Klicka på länken längst ner för att se detaljer från dagens pass.

Ett glatt gäng, god mat och en härlig kväll. Vad mer kan man begära av en måndag? Tack Anette!

Namnlös by cillahedin at Garmin Connect - Detaljer

söndag 20 juni 2010

Herrljunga



Kontrasterna är enorma.

När vi svänger in till Herrljungas friidrottsarena har jag fortfarande gårdagens glamorösa och vackra prinsessbröllop på näthinnan.

Här andas 70-tal. Eller 60-tal. 50-tal? Grusplan och inte alls putsat och fejat.

Manuell tidtagning och handskrivna startlistor. Resultatlistor förekommer inte alls.

En dag med löpning, hopp och kulstötning.

Därefter hemresa. Tinar upp efter kyliga timmar. Och kan äntligen fortsätta läsandet av gårdagens stora händelse.

Kanske finns det en likhet ändå. Mellan en föråldrad friidrottsbana och bröllopet. Med alla sina kungligheter, medaljer, ordnar och guld. Tiden tycks stå still. Eller? Likheten kanske ligger i klasskillnaden, elit kontra motionär. Kunglighet kontra vanligt folk.

Hur som helst. Bröllopet berör. Det var en fantastisk föreställning. Friidrottstävlingen är också en trevlig tillställning. I all sin enkelhet.

Men nu längtar jag hem. Till vardagen. Rutinerna. Träningen.

Vi syns i morgon, springjuntatjejer!

lördag 19 juni 2010

Uddevalla

Ingen havsutsikt men väl en perfekt cykelväg. Det blir ett tidigt rullskidpass från Kurveröd till Torp och tillbaka.

Från Uddevalla kommer den duktiga skidåkaren Sandra Hansson. Undrar var hon åker när hon är hemma i staden och hälsar på?

Resten av dagen är det nytt fokus. Inte träning. Bröllop och 40-årsfirande. Grattis Ragnar!

fredag 18 juni 2010

Packa igen


Återigen är vi på väg. Till Uddevalla denna gång. En 40-åring ska firas. Man kan tro att jag rusar genom livet. Borås, Stockholm, Uddevalla... Inom loppet av en vecka.

Det gäller att ta vara på vardagens små guldkorn för att få kraft och energi att klara ett ibland hektiskt liv.

Här är två tips som verkligen ger ett energipåslag:

Rullskidåkning på Skurugatavägen. Okey, cykling går säkert också bra. Dessutom måste du ha förmågan att njuta av den vackra omgivningen. Gärna en tidig morgon, med frukosten väntandes när du kommer hem. Har du ingen Skurugataväg i närheten, hitta en annan kuperad väg med vackra omgivningar, utan allt för mycket trafik.

Löppass med en eller flera träningskompisar. Inte bara träningen med alla sina positiva egenskaper, utan också det sociala. I en ofta hårt pressad vardag har vi ibland svårt att hinna umgås med vänner. Här förenas nytta med nöje.

I morgon blir det nog ett rullskidpass - i Uddevalla. Ska hitta en riktigt vacker runda. Inte helt fel med havsutsikt, det borde väl inte vara omöjligt.



Smoothies

Inspirerad av min nya bok, Sannas smoothies, kommer här ett recept på en riktig energikick. Perfekt efter ett träningspass.

2 dl vatten
3 msk mandel
1/2-1 banan
2 msk proteinpulver
1 tsk linfröolja

Mixa vatten och mandlar. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa igen. Använd om möjligt ekologiska ingredienser. Jag använder proteinpulver från Holistics.

torsdag 17 juni 2010

Bodabacken



Skurugatavägen igen. Bodabacken igen. Har hört att Oskar Svärd kör Bodabacken upp och sedan ner (själv går jag alltid nerför backar i den kalibern). Sen upp igen, och ner och upp och ner....

Så har han ju också vunnit Vasaloppet. Vi har väl inte riktigt samma ambitioner, han och jag. Men ändå, visst skulle jag gärna åka under 6 timmar igen. Faktiskt har jag hittills i år redan åkt mer rullskidor än under hela förra året. Fortsätter det så här är det kanske inte omöjligt att göra en bra tid på Vasaloppet. Och Marcialonga, så klart.

PS Mobilen ringer under dagens pass. Fyra herrar från Forserum som bokar in sig på Marcialongaresan!

onsdag 16 juni 2010

Yoga och löpning


Terminens sista lunchyoga flyttas utomhus. Med himlen som tak och solen som härlig värmekälla.


Tar hem yogamattan idag. Hoppas att jag är så pass disciplinerad i sommar att jag genomför yoga hemma en gång i veckan. Eller åtminstone varannan vecka? Mellan löparpass, rullskidåkning, armhävningar och situps.....


Yogan har många fördelar. Vår yogaguru och tillika kollega upplyser oss om en studie som visar att en god hållning - vilket är resultatet av kontinuerlig yoga - är välgörande för nervsystemet. Hjärnan fungerar helt enkelt bättre. Då kan man undra varför inte fler har lunchyoga på jobbet?


Fick springa själv i kväll. Min träningskompis är skadad efter ett hårt intervallpass igår. Men hon är med på cykel och jag får i alla fall sällskap, tack Malin!


Foten är bättre. Skriver inga mer detaljer eftersom jag väljer att fokusera på det positiva. Jag tror att den blir bra snart. Men i morgon får det bli alternativträning.

tisdag 15 juni 2010

Stockholm


Två dagar och flera erfanenheter rikare. Arbetsplan, utvärdering, introduktionsprogram, spökvandring, slottsguidning och ett löppass.
Är det fler som har lika trevliga kollegor som mig är det bara att gratulera. Det ger näring i vardagen.

söndag 13 juni 2010

Borås


Ordningen återställd. Malin är tillbaka. 06.00 ger vi oss ut på 5.9 km-rundan. 33 minuter med medelhastighet på 5.39 och min medelpuls på 140. Fattar inte hur jag klarat mig utan GPS-klocka så länge?

Hinner med kaffe och nybakat bröd innan vi åker.

Favoritstaden Ulricehamn passeras tre mil innan vi parkerar utanför Ryavallen.

Borås. Här bor en av Sveriges mest vältränade personer. Jonas Colting. Triathlet och krönikör på RW. En person att inspireras av.

Barnen är laddade. Kast med liten boll, 60 m och längd väntar. Det blir en trevlig dag tillsammans med släkten.

Fem timmar senare sitter vi återigen i bilen. Nästa aktivitet är barnkalas. Själv stannar jag hemma. Reflekterar över dagens händelser. Äter, bloggar och packar inför morgondagen. Då är det Stockholm som gäller. Igen.

lördag 12 juni 2010

Dagens träningspass

En helt ny värld öppnar sig med Garmin 405...

Skurugata by cillahedin at Garmin Connect - Detaljer

I morgon är jag på resande fot igen. Avfärd 7.30 mot.....


Skurugatavägen

Det blir ett tidigt rullskidpass. Det är blåsigt men syrerikt efter nattens häftiga regn.

Skurugatavägen igen. Upp till parkeringen och sen bil hem. Klarar Bodabacken utan att diagonala. Backträning behövs till Marcialonga. Tror att Skurugatavägen är optimal uppladdning inför Italienloppet.

Du som läser min blogg kanske har noterat att detta är tredje rullskidpasset inom loppet av en vecka. Det har aldrig hänt tidigare. Inte ens under mina mest intensiva skidträningsår - för sådär 25 år sen. Dagens pass stannade på 60 minuter och 12 km - men då fick jag ju gå nerför två backar.

Min träningskompis är i Paris och roar sig, men väntas snart hem. Skönt, för nu behöver jag någon att springa med.

fredag 11 juni 2010

Minnen väcks till liv


Skolavslutning. Står utanför kyrkan och inväntar skolklasserna som kommer klassvis. Först ut är dock Kulturskolan uppklädda i sina gröna uniformer. Håller med min gode vän, granne och träningskompis Anna som står bredvid mig - den gröna nyansen skulle vara ännu gräsligare i skidspåret (se gårdagens inlägg angående klubbfärg och skidkläder).

Kyrkan är helt fullsatt. Elever, föräldrar och övrig släkt. Avslutningsprogrammet med sång och musik får troligtvis många stolta föräldrar att sträcka lite extra på sig. Prästens tal om vikten av att utvecklas. Både barn och föräldrar. Att ta chansen att göra det som är roligt, nu när ledighet stundar. Det hela avslutas med "Den blomstertid nu kommer" och många minnen väcks till liv.

För mig innebar sommar alltid jobb. Så är det att växa upp på landet med ladugården som närmaste granne. Men även träning - hör och häpna. Varje dag. Vi sprang olika varv på tid, långa och korta sträckor. Kula, diskus, höjd, längd, olympiader - och fotboll på Kovallen (en del av kornas beteshage fick agera fotbollsplan under många somrar). Bror Pontus var alltid bland de yngsta - och bästa. Sommargäster. Kusinen från Skåne som varje år rasade i vikt under Östgötabesöket. Scan, Sibylla, GB- och Siaglass.

Nu är det sommar igen. Själv hoppas jag det blir en riktigt bra träningssommar. Hel, frisk och vältränad....

torsdag 10 juni 2010

Rullskidor, Trimtex och GPS-klocka

Det regnar fortfarande då jag kommer hem vid 17-tiden. Motivationen är inte på topp. Men skriver man en blogg om träning i allmänhet och skidträning i synnerhet kan man inte avstå ett rullskidpass bara för att det regnar.

Det blir Skurugatavägen från Skidstugan. Vänder ovanför Bodabacken, tar av skidorna och går. Elva stycken kvigor rusar fram till staketet och tittar. Kanske det mest spännande denna kväll.

Regnet har övergått i lätt dugg och snart är jag tillbaka i Skidstugan, där det idag är avslutning för barnen. Korvgrillning pågår för fullt.

Har med mig träningskläder från Trimtex som jag hämtat på posten idag. Provkollektion. Det ska beställas nya skidkläder. Bara ett dilemma. Klubbens färger är grönt och lite rött. Vem vill åka Vasaloppet i en grön dräkt? Eller ännu värre Tjejvasan (deltagarna där är i allmänhet lite mer klädintresserade än herrarna...).

Väl hemma. Försöker komma underfund med hur min NYA KLOCKA fungerar. Med GPS. Premiäranvänder den på rullskidpasset. 40 minuter.

onsdag 9 juni 2010

Växla tempo

Onsdag. På något sätt har denna dag blivit som en oas, en återhämtningsdag mellan olika aktiviteter och träningar.

Jag tror det är bra att växla tempo. Från full fart till långsamhet. Dessa tempoförändringar skapar omväxling och faktiskt lite andrum och kanske lite mer...livsnärvaro? Sådant som behövs när fullbokade dagar avlöser varandra, vardag som helgdag.

tisdag 8 juni 2010

Rullskidor

Rullskidpremiär. En 40-minuterstur medan barnen fotbollstränar. Bitvis rullar jag i riktig idyll. Får som bräker på ena sidan och några hästar i hagen på andra sidan. Äppelträd i blom och de gröna nyanserna är oändliga. Luften syrerik efter dagens regn. Äntligen kan jag träna igen. Så mycket bättre allt blir. Planerar in ett rullskidpass på torsdag igen.

måndag 7 juni 2010

Träningsfri vecka

Årets första vilovecka har just passerat. För en som är van vid 4 löppass i veckan - känns det tufft.

Förkylningen är nästan borta men foten kräver några fler löpfria dagar.

Alltså: Kan träna - men inte löpning. Det får bli rullskidor. I morgon. Ska leta rätt på dem i kväll. Mentalt förbereda mig. Det blir en tidig debut i år.

PS Har fått lovord av mina kollegor, eftersom jag inte sprang...

lördag 5 juni 2010

Fjäderholmarna


Beslutet är (nog) rätt. Under tejpen som jag klipper upp döljer sig en fotknöl som forfarande är ganska svullen.

Med bror Pontus i täten tar vi oss i stället till Fjäderholmarna. Dricker latte, äter glass, spelar Fia med knuff och avslutar med lunch på Rökeriet.

Vi tar oss in till stan och ser täten passera vid Dramaten. I en hastighet som jag i ett friskt tillstånd kanske skulle hängt med i 200 meter.

Första dam går inte heller av för hackor. Isabella Andersson bokstavligen rusar fram. Som rena sprintern. Hur orkar man hålla det tempot i 42 km? Intervallträning? Mååånga mil i veckan?

Dagen avslutas med grillning. På balkongen. Med utsikt över Hammarbybacken. Grillmästaren är i kanonform.

Det blir en bra dag ändå. Trots skadad fot och seg förkylning.

Stockholm

Vaknar lördag morgon. Täppt i näsan och med haltande fot. Verkligheten har hunnit ifatt. Man kan inte springa ett maraton på stukad fot. Av egen erfarenhet vet jag att man kan springa med förkylning - och förbli sjuk i tre månader.

Det blir inget Stockholm Marathon i år. Nu gäller det att bli hel och frisk igen. Rullskidåkning. Marcialongafocus.

Minns plötsligt att jag under träningen inför mitt första Stockholm Marathon har ett mantra: hel, frisk och vältränad. Ska plocka fram det igen. Hel, frisk, vältränad.....

fredag 4 juni 2010

Reflektioner

Sitter på tåget till Stockholm. Igen. Denna gång är man och barn med. Mindre bloggande och surfande med andra ord. Hinner med lite reflektioner angående träning och Stockholm marathon innnan jag överlämnar dator till sonen.

I dag läser jag i Smålands Tidningen om två maradebutanter. Målet är att komma runt och tiden är oviktig. Anmälan har blivit en sporre att träna. Anar mellan raderna att alternativet är soffläge. Allt eller inget.

Själv kan jag se tillbaka på en vår full av löppass. Många tidiga och härliga morgonpass med Malin, tuffa intervallpass och ett och annat "myspass" (d v s i ett tempo som upplevs väldigt behagligt, nästan flowaktigt). Tvåmilspassen jag genomför är bra grund för att öka distansen i sommar - inför vår femmil söndagen den 8 augusti (dit flera intressrade redan hört av sig).

Lägger jag ner mycket tid på min löpning? Under våren, då jag springer mer än vanligt, kommer jag upp i ca 5 timmar/vecka. Av veckans 168 timmar försvinner nästan mina 5 löptimmar. Det är väl det som är grejen med löpning, det tar ingen (lite) tid. Det är enkelt och det är roligt. Inte undra på att det är deltagarrekord i årets Stockholm marathon. Antalet anmälda kvinnor är 4695, en rekordsiffra i loppets historia. 23% är kvinnor. Om jag är en av dem som genomför årets lopp vet jag inte än - men jag vet att jag ska anmäla mig igen nästa år. Som ni förstår är anmälan så mycket mer än bara loppet.

Oavsett om jag springer eller inte i morgon, är det trevligt att komma till Stockholm. Barnen är hela och friska och ser fram emot söndagens minimarathon. Vi ska hälsa på min bror. Han som bor vid slalombacken. Solen skiner. Det kommer att bli en toppenhelg. Vackra omgivningar och positiva människor. Det ger energi.

torsdag 3 juni 2010

Tejpning

Blir tejpad av ett proffs. Känns väldigt stabilt och bra. Helt oväntat dyker det också upp en eventuell tejpare till på lördag. På barnens orienteringsträning hittar jag honom. En maratonlöpare som på grund av skada blir åskådare på lördag. Vore helt förträffligt om jag får hjälp. Är ytterst osäker på min egen förmåga till tejpning.

Förkylningen är faktiskt bättre. Antagligen gjorde gårdagens vila sitt.

Men helt ärligt: fullt frisk är jag inte. Dessutom säger sjukgymnasten att det krävs två veckors vila för en stukad fot. Men å andra sidan - vad ska han säga? Att det är ok att springa 42 km efter en vecka?

Det lutar i vilket fall åt en start på lördag. Men sen? Om det inte känns ok? Ja, då får jag väl kliva av. Hela världen är det inte (men halva...). Det kommer fler maraton. Och faktiskt så är vägen dit minst lika viktig. Hade inte maran funnits där i tankarna som ett framtida mål hade jag troligen inte lyckats genomföra fyra löppass i veckan. Varje vecka sen Vasaloppet.

onsdag 2 juni 2010

Solen skiner

I dag skiner solen och allt blir mycket lättare. Både foten och förkylningen känns nog bättre. Inte i springbart skick men det är ju bara onsdag.

Ska till min sjukgymnast i morgon, han är en hejare på att tejpa. Räknar med stordåd.

Och efter en efterlängtad lugn kväll utan många knop borde väl förkylningen försvinna ut genom det öppna fönstret i natt...?


tisdag 1 juni 2010

Foten är bättre

Varken måndagens friidrottsträning vid längdhoppsgropen eller kvällens utflykt till Skurugata är optimala för en skadad och ofrisk maratonlöpare.

Men foten är bättre och nog borde väl förkylningen (bihålorna) också bli det. I morgon kväll får jag nog vila - antagligen det som fattas....