söndag 30 januari 2011

4.18


Skidorna går kanon, formen är på topp, tiden är 4.18 och jag är supernöjd. Nu väntar kvällens avslutande bankett med hela bussgänget.

Mer detaljer från dagen i nästa inlägg.



Nervös


Under gårdagen åker Peter, Per och jag 3 km-banan uppe på höjden. Några laddar med utförsåkning i Val Gardenadalen.


Även Lennart är med i backen. En riktig klippa ska det visa sig. På bilden Carl, Ingemar, Olof, Hillevi och Stefan.

För egen del har vallaren Johan gjort ett jättejobb och skidorna är klara. Ombyte packat och frukost väntar om några minuter. Men nu är jag nervös. Det är ändå sju mil som ska köras i dag....








fredag 28 januari 2011

Moena


Innan vi får prova backen vid starten i Moena har vi varit i Cavalese och hämtat nummerlapparna. Det är återigen en underbar dag.


Lunchen intar vi inne i Moena innan vi åker tillbaka till hotellet. Där blir det after ski.


Jag avnjuter min första caffee latte macchiato. 


Allt medan våran vallaservice är på gång i skidrummet. De första 10 paren skidor vallas. Nu kommer det att gå undan.











Sol


Utsikt från rummet. På dagens program står Cavalese, där målet är på söndag. Nummerlappar ska hämtas och spåren ska testas. Väderutsikter för fredagen är likt gårdagen. Sol.









torsdag 27 januari 2011

Italien


Frukost vid Europabücke.Strax före Brennerpasset.


Vi anländer till vårt hotell Alpenrose redan vid 11. Sen är det lunch. Ute.


Därefter testar vi skidspåren. Vilka vyer. Dolomiterna som ramar in det hela och en sol som lyser starkt.


Sist men inte minst kvällens buffe. Motsatsen till Lima skolas Vasaloppsmat. Fantastiskt gott. Det blir inga problem att äta innan loppet.




onsdag 26 januari 2011

Resfeber


Skidorna är med. Väskan proppfull. Nu åker vi.

Även datorn är med. Håll utkik efter inlägg. Skidbilder. Sol. Italiensk mat. Gemenskap.

tisdag 25 januari 2011

måndag 24 januari 2011

Två dagar till avfärd

På onsdag åker vi. Via Värnamo där två stiger på, vidare till Helsingborg där våra skåningar samt vår ditflugna norrläning ansluter. Färjeöverfart från Helsingborg till Helsingör, vidare till Rödby och över till Puttgarden. Nattkörning genom Tyskland. Uppvaknande förhoppningsvis i Österrike, frukoststopp, några timmar till och sen framme. Italien. Dolomiterna. Sol. Sol? Vi håller tummarna för en klarblå himmel och snabba, hårda, fina spår.

Det blir inget träningspass i dag. Känner att jag behöver vila efter helgens hårda pass. Nu är det packning som gäller. Två dagar kvar...


söndag 23 januari 2011

Proffsvallning


Det är inte bara till Italien vi har egen vallare. Under helgens Skid-DM har vi flera proffsvallare i klubben. Vi lämnar in skidorna och får tillbaka dem med helt suveränt fäste. Under dagens 10 km i klassisk stil har jag ett kanonfäste i de snabba spåren. Tiden är drygt 33 minuter vilket vittnar om riktigt bra före. Ett temopass igen. Antagligen det som behövs innan nästa helg. Innan Marcialonga.

Det blir en DM-vinst. Min första i Småland.








lördag 22 januari 2011

Blodsmak


Det är DM. Dels hemmaplan och dels chansen att få ett tempopass i benen innan Marcialonga. Jag är ensam i min klass så något resultat är inget att skriva om. 5 km skejt är det. För långa skidor och korta stavar. Dessutom behärskar jag bara en växel, om det är 2:ans eller 3:ans glömmer jag jämt. Men jag är nöjd, ett i familjen Carlgren känt citat från min barndoms granne. Han var nämligen alltid nöjd. Oavsett. För min del får jag mitt tempopass. Det är lustigt, bara nummerlappen är på så. Den hastigheten är omöjlig på ett träningspass. Och blodsmaken infinner sig. I första riktiga backen. Sen sitter det i. Det känns som förr. Fast då var klassen en helt annan. En yngre upplaga av mig själv.


Min kompis Carola från Landsbro är med, fast i en annan klass. Hon vinner. Och har även bättre tid än mig. I morgon möts vi igen. Olika klasser men samma bana. Då är det klassiskt.



torsdag 20 januari 2011

Det närmar sig

Kvällens Marcialongaträff i skidstugan gör att det känns nära. Nu åker vi snart. Drygt halva skaran är samlade. På onsdag är vi  40 stycken inklusive två chaufförer och två barn. Det är erfarna skidåkare som ska med. Många Vasalopp har genomförts. Allt från ett Vasalopp till 29 stycken.

Det känns som när jag för första gången åker i bussen upp till Vasaloppet. Då åker jag för Fjärås AIK och bussen är full av halländare och göteborgare. Det är olika människor, olika yrken, olika bakgrund men ett förenar oss alla: skidåkningen. Vi pratar inte om annat. Det är antal mil och valla. Mat, uppladdning, form. Är det inte härligt?

Vi har en egen vallare med oss till Italien också. En Skigo-vallare. Vallaren heter Johan och han tar hand om glidet. Sen är det upp till oss att fixa fästet. Och visst, vi kan få hjälp där med. Det är lyxigt värre.

Hotellet ligger så naturskönt det kan för en skidåkare. Spår och backar bakom knuten och utsikt över bergen.

Spa och alldeles utsökt italiensk mat. Jag är redo. Men först lite jobb och två tempopass i helgen......

onsdag 19 januari 2011

Engelbrektsloppet

Är det någon som vill följa med till Engelbrektsloppet 13 februari? Det är hög tid att anmäla sig och boka tåg, buss eller vad det nu kan bli när bilen ska till Motala och friidrottstävling den dagen.

Marcialongaträff

Med bara en vecka kvar till avfärd blir det i morgon en Marcialongaträff efter träningen. Det är dags att börja ladda. Själv gör jag det genom att köra tempopass i helgen och vila efter träningslägret. Vad gäller kosten laddar jag troligen annorlunda än de flesta. Mer om det senare.

tisdag 18 januari 2011

Välbehövlig vila


Efter helgens träningsläger är det en trött kropp som vaknar till liv på måndagen. Det blir en välbehövlig vilodag - från träningen. I övrigt flyter allt på som vanligt. Bilden är från kvällens friidrottsträning då barnen tränar.

söndag 16 januari 2011

Sista träningspasset i Orsa


Träningslägrets sista pass. Tidig söndag morgon ger vi oss i väg ner till spårcentralen där det detta år är spårat. Nysnö och kärvt till att börja med. Efter halva passet slår det dock om och blir ännu mildare. Det blir regn i luften, spåren isiga och föret snabbt. Så vi susar nedför backarna det sista vi gör. Nu väntar fika, stugstädning och hemresa.










lördag 15 januari 2011

Dundersalva mot kalla fingrar och tår



Det är "bara" minus 15 grader. Smörjer ändå in mig med min dundersalva. Den som under gårdagen bidrar till att jag varken fryser om fingrar eller tår, trots minus 23. Glycerylnitrat. Fås mot recept. Smörjes in en halvtimme innan träningen.

Det är träningsmässigt tungt denna  förmiddag. Gårdagen sitter i. Dessutom är det kärvt och nysnö. Nu laddar vi med mat för att klara av eftermiddagens teknikpass.



fredag 14 januari 2011

Teknikpass


Gunilla, jag (bilden) och Anders håller i eftermiddagens teknikpass. I minus 23 grader har jag dubbla lager av allt utom på händerna där jag har tredubbelt lager. Vi åker utan stavar, tränar diagonal samt stakning.



Det är mycket duktiga och läraktiga skidelever som blir bättre och bättre för varje år. Snart är det väl ledarnas tur att vidareutvecklas för att hänga med i deras utveckling...

Efter avslutat teknikpass åker mina stugkompisar raka vägen in till Grönklitts after ski. De avnjuter varm musik och kall öl. Själv kör jag två varv på hund- och pulkaspåret. I skenet från månen och pannlampan njuter jag av lugnet. Det är totalt vindstilla och himlen är full av lysande stjärnor. Faktiskt är jag inte ensam i spåret. Möter skidåkare som också är utrustade med pannlampor.

Bastu och middag väntar. Vin, efterrätt och en fantastisk samvaro. Kan det bli bättre? Efter en dag med massor av mil....


Minus 21 grader


Det är 21 minusgrader denna förmiddag. Är man på läger så är det bara att bita i det sura äpplet. Kärvt går det också. Men det är en stor sol och en klarblå himmel. Kör sammanlagt 3.30 timmar och 37.5 km. Nu behövs några timmars vila innan eftermiddagens teknikpass.






torsdag 13 januari 2011

Orsa


Efter en dag i buss är vi uppe i Orsa och redo för första träningspasset. Från stugan, ner till spåret, två varv på hund- och pulkaspåret och tillbaka, blir ganska exakt 15 km. Tiden blir 1.15. Första passet på ett tag. Det känns mycket bra, med undantag av de 18 minusgraderna.... Kallt med andra ord.

Nu väntar gemensam middag i stugan. På menyn denna torsdagkväll står lasagne, vitkålssallad och gino till efterrätt. Till det serveras vin och vatten.

Sen blir det sängen. I morgon väntar två pass.

onsdag 12 januari 2011

Packning



Det är dags att packa igen. Efter nästan en veckas utmattande maginfluensa känner jag mig bättre i dag. Har dock inte tränat sedan Idre.

I morgon bitti bär det av till Orsa. Träningsläger för drygt 60 personer. De flesta hemmahörande i Eksjö SOK.

I år är vi bara några få tappra ledare som under fredag och lördag ska leda teknikpass på eftermiddagen. Övrig tid är avsedd för egen träning.

Det är åttonde året i rad för Orsalägret. Ett läger man helst inte missar. En samvaro som ger energi för resten av vintern. Och många skidmil inför kommande utmaningar, såsom Marcialonga som ju faktiskt väntar runt hörnet....

Klädtips

På begäran kommer här ett inlägg om skidklädsel. Inifrån och ut.

Använd gärna underkläder i annat material än bomull. Därefter underställ, vanliga eller ullunderställ. Vindkalsonger är ett måste.


Gärna fodrad träningsjacka och byxor. Finns massvis att välja på i dag. Under jackan brukar jag bara ha underställströjan. Men så kallt som det varit nu har jag haft dubbla tröjor. Jag åker nästan alltid med en tunn väst över jackan.


På fötterna har jag ullstrumpor. Men så är jag extremt frusen. Har ett par tjocka ullstrumpor och sedan pjäxorna och pjäxskydd om det är kallt.


Fingrarna är lika frusna så jag har ett par tunna vantar i handskarna.


Har ofta öronsskydd under mössan.


Runt halsen har jag denna säsong haft min nya favorit.