söndag 27 februari 2011

Lövhult och Björn Ferry-tårta


Det är som Kenneth säger, när jag möter honom nere vid stadion efter ett varv, det är länge sedan jag var där. På väg till Nässjös stolthet, Lövhult, tänker jag 30 km. Hinner dock ändra mig innan jag är framme vid parkeringen. Det räcker nog med 20. Med tanke på influensan och den ganska långa frånvaron av träning. Det hela slutar med 19 km och en och en halv timmes lugn distansåkning. Tar mina gamla skidor, lägger på Skigos -3 till +1. Fäster perfekt. Glidet är sådär, men det är tydligen fler som har dåligt glid denna dag.



Motivationen är också sådär och det känns - sådär. Åker så pass lugnt att jag inte känner mig trött. Skulle ju i detta nu vilja ha 10 mil mer i kroppen och en pigg känsla. Så är det inte. Träningen är inget att göra åt, men känslan hoppas jag kommer.

Här kommer bild och recept på den Björn Ferry-tårta jag gör under gårdagen. Orginalreceptet - som jag ändrat något - finns i Björn Ferrys bok Ferry Food.


Till tårtbotten tar jag 100 gram smält choklad, 1,5 dl hasselnötsmjöl, 1 tsk florsocker och 50 gram mjukt smör som blandas ihop. Fördelar chokladröran i botten på pajformen och låter stå i frysen någon timme tills det stelnar.

Toppar sedan med 3 dl vispad grädde, 450 gram hallon, 200 gram mango och ca 1,5 dl hackade mandlar och nötter. Mangon kan bytas ut mot annan frukt eller använd endast bär!


lördag 26 februari 2011

Undantag


Samtidigt som vi har telefonkontakt med våra vänner i Mora, intar Lotta och jag en fika på Eksjös anrika café, Lennarts Konditori (i senaste numret av tidningen Turist finns det en flera sidor lång artikel om Eksjö - och Lennarts Konditori). I Mora är det tradition att äta semla eller Vasaloppsbakelse efter loppet. Eftersom Lennarts Konditori inte erbjuder någon Vasaloppsbakelse i sitt sortiment, får vi hålla till godo med en semla.

Detta är dock ett undantag från min annars ganska eller sådär ganska strikta Björn Ferry-kost. Grädden är helt okej och det andra blir dagens undantag. Fett före kolhydrater. 

Ska just till att göra en Björn Ferry-tårta till kvällen. Återkommer med bild och recept.

Vallning, skidåkning och fika


Först på dagens schema står vallning. Barnen har KM och skejtskidorna ska vallas. Passar även på att valla de antika paren, alltså mina skejtskidor. Några timmar senare är tävlingen i full gång och själv har jag lyckats leta fram mina träningskläder, som inte använts på ett bra tag, och är faktiskt redo. Det blir inget riktigt träningspass men jag åker lite fram och tillbaka. Känner av. Blir det någon hostattack? Orkar jag?


Mamma, varför åker du bara på tvåans växel? Sonen har ingen förståelse för att generationen skidåkare före dem aldrig fick lära sig detta.

Klubbungdomarna är helt suveräna på skejt. De ser ut som små miniHellner när de lätt liksom flyger förbi mig. Kanske får jag anledning att lära mig övriga växlar, nu när jag har ett par skejtskidor. Få upp farten lite.

Hur avlöper dagens träning då? Jo, inte mer hosta än tidigare. Okej, lite jobbigt är det. Men vad kan man räkna med efter drygt två veckors träningsuppehåll, inklusive influensa? Men resultatet är inte bara sämre kondition och styrka, även vikten har rasat. Misstänker att jag i morgon, då jag ska åka ett klassiskt pass, får ännu svårare att trampa ner mina redan hårda fischerskidor.

Nu väntar en riktig höjdpunkt. Istället för fika på Kaffestugan i Mora blir det Lennarts i Eksjö. Tillsammans med min skidkompis Lotta.

I Mora har våra kompisar nått målet. Tre mil har de åkt. Nu väntar fika och sedan middag i kväll. Gissa var jag skulle vilja vara just nu?


fredag 25 februari 2011

Nygamla skidor


Inte som dagens skejtskidor. Madshus årgång 1987. Ett par nästan antika skidor som jag har med mig efter förra veckans östgötabesök. Vad jag minns har det inte åkts så många mil på dem. Men nu är binningarna bytta och jag ser fram emot ett skejtpass då och då.

torsdag 24 februari 2011

Tjejvasan



I morgon åker (nästan) alla mina kompisar till Mora. Det är Tjejvasan på lördag. Klockan nio kommer bussen till Eksjö, redan lastat med skidåkare från Landsbro och Vetlanda. Bara tjejer. Det är som ni förstår inte tyst en minut. Gemenskapen är enorm. Hela helgen. Med undantag för loppet då man startar vid olika tidpunkter. Men sen är det återsamling på Kaffestugan. Jag och min kompis Gunilla brukar komma dit först, för att sitta i timmar innan alla hunnit dit. Det är mycket att gå igenom från loppet. Det är en härlig eftermiddag.

Jag har åkt Tjejvasan 14 gånger. Årets lopp är jag inte anmäld till. Ett beslut som togs redan förra året. Nu blir det en lugn helg hemma istället, vilket är glädjande för familjen. Men till nästa år - då satsar vi stort igen. Vad vi räknar med är att ordna en klubbresa till Tjejvasan på lördagen och Ungdomsvasan på söndagen. Det fyller nog en hel buss med tanke på att Tjejvasan i år åks av - jag tror - 28 klubbkompisar till mig. Förhoppningsvis har vi platser över till ungdomarna och några föräldrar...

Den trevligaste stunden på Tjejvasalördagen är faktiskt fikastunden jag nämnde ovan. Kaffestugan. Därför räknar jag med att tillsammans med en skidkompis, som också står över årets lopp, inta en Tjejvasafika vid samma tidpunkt. Vasaloppsbakelsen innehåller som ni kanske anar, en del blåbär. Räknar därför med att göra en Björn Ferry-tårta med blåbär. Tillsammans med Lotta. Smida planer inför kommande säsong. Tyvärr inget skidpass innan, hostan är alltför besvärande fortfarande.

Och beslutet? Vad gäller Vasaloppet. Lugn, det kommer.

onsdag 23 februari 2011

Åka eller inte åka



Det finns faktiskt de som tycker att ett Vasalopp är rena vansinnet. Speciellt i år då jag ännu ej är frisk. Men när jag nu ska ta beslut huruvida jag ska åka Vasaloppet i år eller inte, är det ett beslut som enbart kommer från mig. Utan påverkan från andra. Vasaloppsstart eller inte.

Under ett helt år har jag tränat - och bloggat om träningen.

Under hela sommaren och hösten åker jag rullskidor och tåhäver (d v s gör tåhävningar för att rehabilitera hälsenan).

Inför Marcialonga och Rallarloppet kostladdar jag på ett helt nytt sätt. Bara för att testa om det är möjligt. För att slippa magproblem i och med alla kolhydrater. Det går över förväntan och förhoppningarna är stora att även 9 mil ska klaras av på denna kost.

Jag har åkt mer mil än någonsin och vi har haft vinter ända sedan november.

Men.

Sen kommer influensan. Plötsligt. Från frisk till feberfrossa på några timmar. Från en topplacering på min funbeatlista dalar jag ner i mitten och sjunker allt närmare botten för var dag som går. Från hel, frisk och vältränad till täppt, hostig och trött.

Kanske kan jag åka på rutin? Har ju ändå 7 Vasalopp i kroppen. Styrkan, konditionen och tekniken kanske finns där då jag väl står på startlinjen?

Det är för- och nackdelar. Ett svårt beslut, men ändå lätt. Hur som helst, jag har bestämt mig.

Bild från J-nytt.
                                                                                                

måndag 21 februari 2011

Massage

Förgyller denna måndag med massage. Trots att jag inte tränat på en tid finns det en och annan muskelknut, antagligen kvarlevor sedan Marcialonga och Rallarloppet. Det är Kinna som masserar och gör det toppenbra. Det behövs starka nypor för att få bukt med detta.

Hostan sitter i så någon träning är det inte frågan om.

lördag 19 februari 2011

Mitt liv som....

En tanke bara. Att få göra "Mitt liv som Hellner" men byta ut Hellner mot någon av långloppstjejerna. Under sju veckor. Efter att under dagen sett både Världscup samt senaste avsnittet av Mitt liv som Hellner ökar motivationen något. Men en veckas feber, som i dag äntligen släppt, världens hosta och täppta bihålor, gör att det är lätt att tappa gnistan. Två veckor kvar och fortfarande inte frisk.

Skulle istället behöva en ny utmaning. Leva som en långloppsåkare, varför inte? Antagligen ligger deras sommar- och höstträning per dag ungefär vad jag gör på en vecka, så nog skulle det vara intressant.

Men nu är det nytt fokus. Inga träningskläder, det ska letas djupt in i garderoben. Det väntas nämligen något alldeles speciellt, som bara Linköping kan erbjuda denna afton......

fredag 18 februari 2011

Seiser Alm

Tänk att få åka på höghöjdsläger till Seiser Alm! Själv har jag vandrat där. Sommartid. Under Marcialongaveckan åker några av deltagarna i slalombackarna nära Seiser Alm.


Men längdåkarna lämnar detta paradis nu. Det är dags för världscup och sedan...VM. Med en influensa som inte blivit så mycket bättre får jag väl slå mig till ro med att titta på andras skidåkning - istället för att åka själv.

onsdag 16 februari 2011

Tänka framåt

För att skingra tankarna från pågående influensa, tar jag fram och läser om sommarens resor. Framför allt om vandringsresan som MK-buss arrangerar i juli. Att ladda nere i Alperna en vecka under sommaren är kanske något alla skidåkare drömmer om. Omgivningen påverkar verkligen motivationen. I ett så vackert landskap skulle man träna oftare.

För den som är intresserad finns det fler resor till Österrike. I början av augusti finns denna trevliga resa där det istället för vandring är utflykter varje dag.

I mitten av september går det ännu en Österrikeresa. Med andra ord finns det mycket att glädjas åt - trots influensa. Det gäller att hitta de där guldkornen och fokusera på dem. Att ligga här hemma och ha ångest över en influensa leder ingen vart.

Det blir ännu en hel vilo- och återhämtningsdag. I morgon måste jag tillbaka till jobbet, med eller utan alvedon.

Ska ta tillvara på dagen och tänka framåt. Snart är jag frisk igen.




tisdag 15 februari 2011

Biggest loser

Influensviruset är ett faktum. På något sett har det nått mig. Ligger därför hemma denna tisdag och läser dagens post: Vasalöparen. Ser att årets Biggest Losersegrare, Karl-Fredrik Jonsson, ska åka. Han är ovan skidåkare men verkar vara en riktig kämpe, så nio mil ska han väl fixa. Startnummer 16 027.

Vidare läser jag om hur Jerry Ahrlin staktränar. Han tränar mest styrka på skidor och rullskidor och ganska lite på gymmet. Själv har jag nämligen insett att det måste till mer styrketräning för att jag ska orka bättre. Ska sätta igång så fort denna eländiga influensa är över. Det blir antagligen inte i morgon och inte heller i övermorgon. Känns som det sitter i ytterligare en tid. Men det är tre veckor kvar. Nästan. Och visst står jag där och köar klockan fem, in till led 4, söndagen den 6 mars, fullt frisk igen?




söndag 13 februari 2011

C-vitaminsmoothie


Fyller på med en C-vitaminsmoothie, allt för att tillfriskna snabbare. Mixar halvtinade jordgubbar, Holistics proteinpulver, ingefära, kardemmumma och vatten. Klart!

Frukostbröd utan mjöl


Det går alldeles utmärkt att baka bröd utan mjöl. Här är ett enkelt recept som du snabbt blandar ihop på morgonen.

50 g smör
1.5 dl hackade nötter (t ex valnötter, mandel, hasselnötter)
2 dl hela linfrö
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
3 msk fiberhusk
250 g keso
1.5 dl creme fraiche
1 dl riven fet ost
6 ägg
Ev solrosfrön att strö över.

Använd helst bara ekologiska ingredienser.

Smält smöret. Blanda i alla ingredienser och häll det sedan i en smord form eller i större muffinsformar. Smörj även muffinsformarna för brödet fastnar lätt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca en timme för limpan och ca 20-25 min för bullarna.

Efter inspiration från boken LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson.


lördag 12 februari 2011

Zontävling Vetlanda



Platsen för veckans ungdomstävling är den samma som förra veckan. Men då är det skejt, blötsnö och regn. I dag är det klassiskt, minusgrader och sol. Stort deltagarantal trots att sportlovet börjat och en hel del redan åkt norröver.

Under gångna veckan har jag bland annat varit hemma med förkyld, halsont och hostig son. Tydligen har bacillerna hamnat på mig som i dag börjar hosta och känner mig allmänt febrig. Det blir inget Lövhultslopp i morgon med andra ord. Frustrationen över att inte åka är stor samtidigt som jag vet att det är rätt beslut. Med infektion i kroppen gör man bäst i att inte tävla.




fredag 11 februari 2011

Nyttigare fredagsfika


Faktiskt är det inte bara jag som är relativt "nyttig" på mitt jobb. Under förra veckan får vi en smaskig Björn Ferry-tårta bakad enligt LCHF av en kollega. Denna vecka gör jag denna lågkolhydrattårta till fredagsfikat.

Till en plåt:

200 gram hackad mandel
175 g smör
6 ägg 
400 g kokosflingor
6 dl grädde
400-500 g hallon
100 g hasselnötter

Använd helst bara ekologiska ingredienser.

Sält smöret och blanda det sedan med äggen, kokosen och mandeln. Platta ut degen på en plåt. Grädda ca 12 minuter i 175 grader. Om du vill kan du ta i lite flytande honung också :-)

Grädde, hallon och hackade nötter lägger du ovanpå.

Efter inspiration från boken LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson.

torsdag 10 februari 2011

Torsdagsträning igen

Nollgradigt, snöigt och bakhalt. I dag är vi ovanligt få i breddgruppen.

Ungdomarna är lika många som vanligt. Och ledarna. Det är fantastiskt med sådant intresse.

Vi kör stakintervaller på banvallen. Det passar perfekt då man ändå inte har fäste.

Känner mig sliten trots flera dagars vila. Det är väl lika bra att ta det lugnt några dagar till.

I morgon bär det av till Pölder igen. Valla ska handlas. Fast det brukar oftast bli mer än just valla. En mössa, handskar, kläder.... Det mesta en skidåkare kan önska sig finns nämligen där.

onsdag 9 februari 2011

Status

Genom att checka ut från vardagsstressen, i en tid när allt ska gå fort, jämför författaren Sverker Sörlin längdskidåkningen med långkok och surdegsbakning - som en handling i motsats.

"Att ägna sig åt en sådan här sak ger status, man markerar sig mot andra."

Läs hela artikeln här.


tisdag 8 februari 2011

26 dagar kvar

Mindre än en månad kvar. Och kylan är på väg. Det kan bli väldig många mil inför årets Vasalopp.

Glada löptjejer


Det är mörkt ute. Bara skenet från pannlamporna och de stora snöflingorna som snart täcker marken, lyser upp tillvaron för fyra glada löptjejer. Drygt 6 km och knappt 39 minuter. Ingen av oss har väl varit särskilt flitig med löpningen under vintern så det blir ett tufft pass, med tempoökning i slutet. Är det springjunta så är det.

Lotta är kvällens värdinna och förbereder kvällens middag under tiden vi tränar. Vi håller tummarna för att hon ska bli bra i knät så fort som möjligt.

Det blir en mycket trevlig kväll där allt från Marcialonga till klubbfärger diskuteras....

söndag 6 februari 2011

Rallarloppet 2011

                                                         Bild från Jnytt.



Tack, Landsbro! Utan hjälp med ny klistervalla skulle jag antagligen inte vara överst i dag....

Åker med samma glid som förra veckan. Tycker det är onödigt att ta bort den dyra vallan som Johan la på förra veckan. På fästet lägger jag på de klistervallor som var aktuella för söndagen, då jag under fredagen besöker Pölder. Inte kunde man ana att det skulle slå om. Jag har i all fall noll fäste då jag provåker innan start. Dessutom varken gasol eller rätt klister med mig. Men tack vare hjälp från en grannklubb lyckas jag alltså få någotsånär fäste. Tror inte många har kanonskidor i detta före.

Startandes i tredje och sista ledet anar jag hur trångt det kommer att bli med två spår på en trång elljusbana, vilket inleder årets nya sträckning. Men det flyter på. All heder till klubbarna som lyckas få ihop så bra spår trots rådande mildväder. 

Vi åker först en kuperad bana i skogen på ca 8 km, därefter banvallen drygt en mil, vänder och åker tillbaka och avslutar med skogsbanan. Har faktiskt ingen aning om att jag leder. Åker egentligen för att få ett rejält träningspass men istället blir det seger och 4 000 kronor i prispengar!







lördag 5 februari 2011

Vetlandaloppet


Vetlandaloppet i plusgrader, regn och blåst. Barnen skejtar 2 km. Ute i spåret är det ändå finare än man kan tänka sig. Det går faktiskt att åka skidor. Fast själv vilar jag. Sparar mig tills i morgon....



fredag 4 februari 2011

Torsdagsträning


Det är de gamla skidorna som är med. Tur det. Spåren visar sig nämligen vara både isiga och fulla av skräp. Åker 5:an med Susanna. Vi går t o m nedför backarna. Man vet aldrig om det ligger några grenar och tvärbromsar i mörkret. Med banvallen och lite till åker vi kanske 8 km i lugnt tempo. Det går i all fall att åka. Som sagt, det är en månad till Vasaloppet.....och ett år till König Ludwig Lauf. Bara att köra på.

onsdag 2 februari 2011

Vardag igen


Tillbaka i vardagen igen. Väljer dock en Italienbild. Regn i februari gör inte en skidåkare speciellt motiverad. Vilar i dag också, även om jag tror det är ok skidföre. I morgon är det skidträning. Ska leta fram mina gamla skidor tills dess.

Det är fortfarande en månad till Vasaloppet. Det är bäst att hänga i.

tisdag 1 februari 2011

Nya mål


Man måste alltid blicka framåt. Ha nya mål i sikte. Jag tänker mig nästa års utmaning. Långlopp kombinerat med skidsemester. König Ludwig Lauf i Oberammergau blir perfekt. Jag tror vi får ihop en hel buss. Annars finns flyget, men det är enkelt med buss. Till Oberammergau är det heller inte lika långt som till Italien och Carezza där vi har boendet under Marcialonga.

Är du sugen på König Ludwig Lauf? Hör av dig! Kan vara läge att boka boende redan nu....



















Ny trend

Längdskidåkning är populärare än någonsin. Läs artikeln i DN i dag.


Marcialonga 2011


Minns ett soligt Italien, roligt lopp och härlig gemenskap. 

Go, go, seniora, super!! Det är många som hejar. Precis som på Vasaloppet är det förhållandevis få tjejer - och när det väl kommer en då hejar man. Brava! Brava!

Det blir en helt fantastisk dag. När vi tidigt på morgonen lämnar hotellet kan vi konstatera att det är stjärnklart. Det kommer med andra ord vara sol från en klarblå himmel under loppet.

När startskottet för elitledet går, klockan 8.15, står jag själv fortfarande i den långsammaste toakö jag någonsin stått i. Min start är 8.30. Det blir ett tempolopp bort till bussen för att lämna jacka och hämta skidor. 

Samma språngmarsch tillbaka. Bra uppvärmning ska det visa sig. 

Starten går till på följande sätt: Avprickning in till sitt starled. I väntan på att repet ska gå upp står man kvar med skidor och stavar i händerna. repet höjs och ett lagom antal får komma fram för att i lugn och ro ta på skidorna och åka i väg. Vid startlinjen går tiden i gång. Hur smidigt som helst. I alla fall för mig i 5:e led. De sist startande - i led 13 - håller troligtvis inte med, då de är ca en timme sena....

De två första milen (eller rättare sagt 18.5 km) är enligt banprofilen uppför. I verkligheten är det dock inte så jobbigt som jag innan start föreställer mig. Det går faktiskt både upp och ner. Spåren är hårda och fina. Undantag för byarna vi passerar där den dittransporterade snön ligger som ett mos.

I Canazei vänder vi. Sen är det enligt banprofilen lätt utför, ända tills vi vänder. Dock dyker det upp en och annan backe. Men med mitt kanonfäste är det inga problem.

Nere i Molina vänder vi. Några kilometer senare är det faktiskt bara den 2 km långa backen kvar. "Bara" är i och för sig helt fel. Den är nämligen hur jobbig som helst. Själv väljer jag att inte valla om, vilket visar sig vara ett dumt beslut. Solen ligger på och där har jag inget fäste. Men jag kommer upp. Spurtar till och med om en skidåkare de sista 150 metrarna då det planar ut innan mål.

Tiden blir 4.18. Placering 48 bland damerna och 8:e svenska (!) i mål.

Det är klart att jag är supernöjd. Med loppet och med resan.