onsdag 29 juni 2011

Korta intervaller och jordgubbar


Det blir jordgubbar efter dagens pass. Passet som genomförs i olidlig värme. Uppvärmningen på grusväg i stekande sol, ungefär så som man kan tänka sig att löpning i öknen skulle vara. Efter cirka 5 km är det dags för intervallerna. Vi hittar en skuggig plats och mäter ut första intervallen. 20 sekunders löpning. Drar streck och efter 10 sekunder vänder vi tillbaka. Efter 8 stycken vilar vi två minuter för att sedan göra samma antal igen. Sammanlagt med uppvärmning och väldigt kort nerjogg blir det 39 minuter och 6.4 km. Plågan är kort. 

Sen väntar jordgubbar. Och grädde.

måndag 27 juni 2011

Friidrott igen


Eftersom inga andra ledare kan denna kväll ställer jag upp. Trots sommarlov och värme kommer det ändå nästan 10 ungdomar. Höjd, längd, 3-steg, diskus och 200 meter. Själv står jag vid höjdhoppet och sänker och höger ribban, beroende på vem som hoppar. Andra föräldrar är placerade vid diskusen och längdhoppet.

Min egen träning denna dag består av ett morgonpass. Malin och jag kör Banvallenrundan med intervaller. I morgon blir det dock vila. Malin är på Öland och själv har jag just nu flera dagar på raken med löppass. 

Återhämtning. Det är då man blir stark.

söndag 26 juni 2011

Björn Ferry-tårta med....


...åtta ljus. Eftersom vi har förmånen att ha besök av ett födelsedagsbarn i dag, blir det tårta efter maten. Dagen till ära med åtta ljus. Chokladbotten, grädde, jordgubbar och hallon. Lika bra som en "vanlig" gräddtårta.

När övriga åker till badplatsen under eftermiddagen passar jag på att springa dit. Drygt 7.5 km och 42 minuter, varav nästan halva den tiden med intervaller. Varmt i solen men skönt efteråt.

lördag 25 juni 2011

Friidrottskamp


Spikskor på. Grenarna är längd, 4-steg, boll, 60 meter, 60 m baklänges, 100 m med boll, 200 meter och stafett. Lagen är barn mot vuxna. Vi ger allt och barnen ger allt. Vid förra drabbningen, som bestod av paintball, vann barnen. I dag är det ruskigt jämt. Vi förlorar dock stafetten och anar att slutresultatet kan bli det samma.

Det är fokus på korta lopp och tyvärr kan jag inte bidra med speciellt många poäng. På 200 meter kommer Carl på banan innanför mig,  ifatt redan efter 50 meter. Själv får jag mjölksyra efter 100 meter och stumnar totalt. Saknar helt klart ett längre lopp...

Som gammal längdhoppare lyckas Ingemar få till en grenseger. Men det är inte långt före.

I baklängeslöpningen och bollgrenarna visar Johan sin styrka. Eva överraskar med sin snabbhet och gör ett bra sprintlopp.

Men detta räcker inte. Vi förlorar. Mer träning till nästa gång. Om det nu hjälper.

Men roligt har vi. Friidrott är kul. Resultat med klara siffror. Då har man något att slå till nästa gång spikskorna är på. Även om det inte räcker till seger.













Björn Ferry "paj"


Bild på gårdagens "paj". Recept från Björn Ferrys bok. Byter dock ut skinkan till lax. "Pajen" är mer av en omelett och består av ägg, grädde, ost, lax och spenat. Passar perfekt till övrig midsommarmat.

Även midsommardagen börjar med ett träningspass. Dock inte riktigt lika tidigt i dag. Springer banvallenrundan med korta intervaller. Sparar lite på krafterna. Det kommer att behövas senare i dag. Det väntas nämligen en hård friidrottskamp.....


Bjuder på ännu en glad tapet. Blommigt så här i midsommartid.


fredag 24 juni 2011

Midsommarpass


Midsommar börjar med ett tidigt löppass. Malin kommer klockan sju och sen är det drygt 18 km som väntar. Tur att man har en flitig träningskompis, speciellt en morgon då man är trött. Efteråt är det ändå väldigt skönt och en hel midsommar ligger framför mig. Dans kring midsommarstången, god mat och ett mycket trevligt umgänge. En toppendag helt enkelt.


Och en härlig tapet på plats!


onsdag 22 juni 2011

Hälsenan


Efter en intensiv träningsvecka uppe i Stockholm vilar jag i dag, precis som i går.

Kan bara konstatera att jag trots många pass förra veckan, dock relativt korta, knappt känner något i hälsenan. Den är faktiskt bättre än den varit på ett år. Kan det vara så att belastning är bra? Det var ju anledningen till de tunga tåhävningarna i höstas.



tisdag 21 juni 2011

Hur jag äter och varför



Det börjar med att jag för ett antal år sedan plockar bort eller drar ner på potatis, pasta mm. Ersätter det med mer grönsaker och rotfrukter. Det här är innan jag hör talas om LCHF, men på något vis känns det bra. Nu i efterhand förstår jag ju att ersättningen av potatis och pasta till grönsaker bara blir en annan kolhydrat.

Efter att ha åkt ett antal Vasalopp och ätit määäängder av kolhydrater innan, som bidrar till magknip, ville jag för några år sedan göra en förändring.

Jag läser Annika Dahlqvists nyutkomna bok och noterar att hon till och med hört talas om skidåkare som åkt Vasaloppet på fettdrift...

Blir jätteintresserad och mejlar henne. Får snabbt svar där hon tipsar om Frank Nilsson, som jag omgående kontaktar. Han håller just på att skriva boken "Istället för doping" och berättar för mig om en norrman som åkt Vasaloppet på fett och proteiner.

En person? Jag blir tveksam och återgår till min normala kost, det vill säga med kolhydrater i form av grönsaker samt protein och fett.

Det går ett par år - sen kommer Ferrys bok! Jag är övertygad. Denna gång också mer påläst - fett ska vara den stora ingrediensen, sen proteiner och grönsaker.

Äter någorlunda strikt hela denna vinter. Bakar LCHF-bröd och äter mängder av fett. Givetvis finns det proteiner och grönsaker med i bilden.

De långlopp jag åker genomförs efter fettuppladdning (okey, nybakat bröd och provsmak av desserter i Italien är undantag som jag njuter av).

Efter vintern börjar dock mer kolhydrater smyga sig in. Återupptar vanligt brödbak och äter efterrätt ibland. Fikar. Och går upp de kilon som jag omedvetet går ner under vintern då kosten till stora delar består av fett.

Men nu är jag tillbaka igen. Inte strikt, men liberalt. Och det känns mycket, mycket bättre. Mer energi. Ett lugn i kroppen som är svårt att sätta ord på. Kanske för att två stora bovar - socker och mjöl - inte får chansen att bryta ner kroppen.

Fett däremot är gott. Det är bra. Men visst äter jag kolhydrater - jag är långt från ketos.

Med kolhydraterna försvinner magknipet. Anledningen till att jag börjar denna kosthållning.

Fler som testat?

måndag 20 juni 2011

Springjunta


Det blir Springjunta (tack Malin)! Översvämningen, tapetseringen och det allmänna kaoset får vänta. En springjunta är trots allt mycket, mycket mer givande. Denna dag är heller inget undantag.

Det börjar med löpning i Ränneborg för Anna och mig. Sista veckan med ledaruppdrag. Sen är det sommaruppehåll. Springer nästan milen och det i en liten utbrytargrupp. Lena och Lina drar upp tempot och med tanke på all löpning sista veckan känns det rejält i benen. Tänker på morgondagens vila och får lite mer energi. Minst två vilodagar från löpning är nog inte dumt.

Ett av kvällens samtalsämnen är cykling. Två i gänget har lyckats genomföra snart hela klassikern. Det är Susanna och Anette. Vätternrundan sitter fortfarande i benen men de lyckas ändå genomföra ett längre löppass medan Malin och Lotta går i Soåsabacken. Maria är skadad och kan inte träna alls. Hästar. Kanske byter hon sport igen?

Ett annat ämne är kost. En sådan med mindre kolhydrater... Berättar att jag var den minst strikta på kursen, vilket framställde övriga deltagare som nästan fanatiska. Jag tycker att mina kursdeltagare är mycket inspirerande och efter förra veckan har jag verkligen skärpt till mig. Men i kväll äter jag rabarberpaj till efterrätt. Har nu Malin stått och bakat åt oss - så är det klart att jag äter. Och njuter. Var och en måste väl hitta sin nivå - och min ligger ganska liberalt - och det känns bra för mig.

söndag 19 juni 2011

Regn, kyla och årsbästa


Kyla och regn är två av dagens ingredienser. Men vi ser även Carolina Klufts årsbästaresultat och en greenseger för Emma.

Hemresan är lååång, dock många timmar att läsa om kolesterol, enzymer, hormoner, ämnesomsättning.......

I morgon väntar en ny vecka. Jobb, löpträning med ESIK och Springjunta. Huruvida jag hinner med det sistnämnda är osäkert. Nu ska jag sova i alla fall.





Kolhydratfattig kost


Ännu en dag med friidrott väntar. Men först hinner jag med ett morgonpass. Vi bor med klubben, Eksjö Södra IK, ute i Spånga. Bland en massa friidrottande människor är det inte svårt att hitta någon att springa med. Jag har förmånen att träna med en mycket duktig banlöparedenna söndag morgon. Eftersom vi springer och pratar hela tiden i nytt område med en massa cykelvägar missar vi någon på tillbakavägen, vilket innebär några extra kilometer. Det slutar med 13.6 km och 1.14. För mig ett väldigt bra pass i högre tempo än jag är van vid.

Vi har en mycket intressant diskussion om kolhydratfattigare kost. Det finns fler som äter som mig och som känner till Jonas Colting, Jonas Bergqvist, Andreas Eenfeldt m fl. Jag är i alla fall helt övertygad om att en kolhydratfattigare kost gör att vi mår bättre - och presterar bättre. Och troligen blir vi fler och fler.....

lördag 18 juni 2011

Lag EM


En vecka efter lag DM. Samma grenar, samma spänning men andra resultat. Sverige ligger långt efter - men en och annan bra prestation får vi se.

I morgon fortsätter det.



Utsikt från Hammarbybacken


Med tanke på gårdagens senare pass, blir det ett lugnt morgonpass - bara för att tiden och möjlighet finns. Springer återigen runt Sicklasjön. Passar också på att avsluta med en toppbestigning. Högst upp stänger jag av klockan och hinner njuta någon minut av utsikten innan det bär av ner igen. Jag är inte ensam. Fyra andra når toppen under tiden jag är där. De kommer från olika vinklar, med och utan stavar. Måste vara perfekt för stavgång.







fredag 17 juni 2011

Kort och intensivt


Bilden är från i måndags. I dag är det något mörkare moln. Men Hammarbybacken passeras även denna dag. Springer med min svägerska. Och återigen måste jag poängtera vilka svägerskor jag har! Fyra stycken och ALLA är löpstarka och vältränade överhuvudtaget. Agneta är alltså inget undantag. Vi springer intervaller -  korta sådana som har rekommenderats på kursen. 30 sek x 3 med 30 sek vila mellan. Vi upprepar tre gånger. Sammanlagt 32 minuter och 5 km. Det blir snabba intervaller eftersom min svägerska ligger hack i häl och visar sig vara imponerat snabb. Då gäller det ju att köra på då! Kort och intensivt. Nu väntar räkor och vin.

torsdag 16 juni 2011

Kostdoktorn


En intressant blogg jag följer är Kostdoktorn. Det är läkaren Andreas Eenfeldt som driver den. I kväll är han på mf-hälsoutbildning och föreläser. Ämnet för kvällen är matrevolutionen. Kan man äta sig frisk med riktig mat? 

För 27 år sedan tar fetman fart i världen. 1984. Vad händer? Man drar slutsatsen från studier att fett och kolesterol är farligt, vilket bidrar till att folk slutar äta fett - och mer kolhydrater. Detta är kanske århundradets misstag?

Mer om detta senare. Det är i alla fall en mycket intressant dag igen. I morgon väntar kursveckans sista dag. Sen blir det intervaller med svägerskan. Ser fram emot både kursen och träningspasset.


Kost, politik & morgonpass


Det är intensiva dagar i Stockholm. Men oj vad kul det är. Dagarna tillbringas på Mf-hälsoutbildningar där det handlar om kost. Främst är det lågkolhydratkost, vilket passar mig som ju med goda resultat testat att fettladda istället för att kolhydratladda! Lovar att återkomma till detta med kost - då det finns mer tid.

Politik som jag skrivit i överskriften syftar till gårdagkvällens trevliga middag. Jag och min kollega - som också  går kostkursen - besöker vår f d kollega, som idag är riksdagspolitiker. Emma och sonen har fixat en fin middag till oss och vi har en jättemysig kväll.

Sena kvällar innebär lite sömn. Därför är jag riktigt trött. Morgonpasset går trögt. Kör dock några intervaller och får upp tempot. Det blir sammanlagt 33 minuter. Jag piggnar till och det kan sannolikt behövas eftersom det är en lååång föreläsningsdag som väntar. Dessutom vill man ju vara lite skärpt då ingen mindre än Kostdoktorn kommer att ha huvudrollen de sista timmarna. Mer om detta i nästa inlägg.

tisdag 14 juni 2011

Bloggträff


Som innehavare av en träningsblogg följer jag även andra bloggar. En av de träningsbloggar jag läser heter Annette springer

I dag träffas vi för första gången - inte på nätet utan i verkliga livet. Annette kommer nämligen hit till Hammarby Sjöstad. Vi tar oss förbi Hammarbybacken och springer mot Nacka. Det blir 10 km och en timmes löpning. Mycket hinner avhandlas och trots regnet blir det verkligen ett toppenpass. Det är häftigt att "känna" någon trots att man aldrig träffats tidigare!

Ser fram emot fler träningspass ihop!

måndag 13 juni 2011

Hellasgården


Dagens träningspass startar i Hammarby Sjöstad och går i riktning mot Hellasgården. Efter ett obligatoriskt foto vänder jag tillbaka. Sammanlagt blir det 10 km och tiden är 59 minuter - men då har jag vilat mellan intervallerna. Det blir intervaller i dag. För att maxa träningen.

Tillbaka på Styrbordsgatan väntar grillat igen. Gissa om jag har det bra?

Dagen tillbringas inomhus. Föreläsning om kost. Superintressant, men det behövs verkligen frisk luft och ett rejält träningspass efter det!



söndag 12 juni 2011

Färdigfikat


I veckan är det full fokus på kost. Ingen mer käsekuchen, apfelstrudel eller käsesahnetårta. Min kollega och jag ska bli experter, eller i alla fall ännu kunnigare. Med andra ord en riktigt intressant vecka. Dessutom genomförs det hela i Stockholm - en toppenstad att springa i. Hoppas på flera träningspass och ser speciellt fram emot tisdagens pass.....

Kostkurs, löpning och Hammarby Sjöstad (med bror och svägerska), kan det bli bättre?



lördag 11 juni 2011

Bästa laget


Bästa laget i dag! P11 vinner dagens match i lag-DM. Segrar och pallplatser avlöser varandra! Stafettsegern på 5 x 60 meter var helt överlägsen! Carl, Sigge, Erik, Simon och Olof, vilka killar!

Fart


Ett tidigt intervallpass med Malin. Från 1.30 minuter ner till 15 sekunders intervaller. Sammanlagt nästan 8 km och 48 minuter. Känns bra med lite fart.

Nu är det Jönköping och Råslätts IP som gäller resten av dagen. Lag-DM i friidrott för barnen.

fredag 10 juni 2011

Gissa staden


Då jag kommer ner till foajén sitter redan två av mina kollegor och väntar. Ytterligare två kollegor är redan ute på en runda. Före frukost. Att springa på tom mage är alltså inget unikt för mig, på mitt jobb.

Det blir en timmes löpning i 6.20-tempo. Behöver intervaller för att få igång farten igen. Dags att börja träna, tror jag bestämt. Vilan efter maran är slut.

Förresten, vilken stad har jag förmånen att springa i denna morgon?





torsdag 9 juni 2011

Gissa staden


Under måndagens korta premiärtur med löparskor efter maran, passar jag på att ta denna bild. Stadens kanske mest kända landmärke idag, trots att det är en relativt ny byggnad. Och oj vad det byggs här! Man märker det verkligen då man springer. Åker man förbi staden med bil hinner man inte uppfatta alla nybyggen - till fots är tempot långsammare och detaljerna skarpare.

Vilken stad?

Ok, vet att det är enkelt. Men i morgon utlovar jag en något svårare stad. En stad jag ska till idag med hemfärd i morgon. 

onsdag 8 juni 2011

Nya mål


Än är det långt kvar till vintern och skidåkningen. I väntan på König Ludwig Lauf sätter jag därför upp fler löpmål.

I augusti har jag en långlöpningshelg att se fram emot! Löpning från Östergötland till Småland, på lederna. Två dagar och ca 10 mil. Det är Malin och jag än så länge, har du lust att följa med?

I september är det dags för Lidingöloppet. Men det är lååångt tills dess.

Just i dagsläget vill jag bara komma i gång med träningen igen. Förutom ett kort pass i måndags, har jag vilat sedan maran. Av erfarenhet vet jag att det lätt blir skador och förkylningar om jag börjar för tidigt. Men nu är det dags. Snart, i alla fall. Hade dygnet haft fler timmar skulle jag börja redan i dag.....

tisdag 7 juni 2011

Full av hopp


Efter vandring i Kirchberg med omgivning är jag full av hopp. Mentalt men också rent fysiskt:











Och så till sist:











måndag 6 juni 2011

Kirchberg in Tirol


Anländer innan balkonglådornas blommar slagit ut i sin fulla prakt.



Det är några veckor kvar till högsäsong men ändå är vi inte de enda turisterna. Det är inte trångt uppe i bergen men vi möter en hel del turister och kanske ännu fler cyklister.

Vädermässigt börjar det så där. Dock ordnar det upp sig redan följande dag. Det är ju trots allt sol man vill ha där uppe i det vykortsvackra landskapet.

Bland alptoppar vandrar vi hela dagar. Eftersom vi befinner oss i Kirchberg förlägger vi första dagens tur där. Vi tar Gaisbergliften upp till toppen och vandrar i dimma och bitvis duggregn.




Andra dagen tar vi oss med buss till Kitzbuhl. I det vackra vädret tar vi Hornbahn upp. Går några minuter i riktning rakt upp och snart når vi 1997 m ö h. Vi fortsätter vandringen från toppen. Tar oss ner till Kitchbuhl zum fuss, och spenderar resten av eftermiddagen där.



Dag tre åker vi buss åt andra hållet. Går av i Westendorf och åker från Talstation upp till toppen. Gör oss redo för första riktiga toppbestigningen. Det är Gampenkogel på 1957 m ö h som bestigs. Därefter fortsätter vi vandrandet mot Kirchberg.





Fjärde och sista turen förläggs återigen till Gaisberg. Denna gång i sol. Det blir ganska exakt 9 km och 2.30 timmar, inklusive några kortare stopp. Med en grupp och längre stopp blir denna tur perfekt i sommar.