måndag 28 november 2011

Restaurangtips 4


Det har blivit dags för ännu en ekologiskt restaurang. Fortfarande är det New York som gäller. Denna gång den franska restaurangen Le Pain Quotidien. Den finns lite varstans i stan, bland annat nära målgången av New York marathon, inne i Central Park. Har man väl lagt märke till en av dessa restauranger/caféer, så dyker snart nästa upp.

Här avnjuter vi förmiddagsfika medan gästerna bredvid oss bara hunnit till frukosten (tidsomställningen gör oss så morgonpigga, hela veckan).

Företagets filosofi hämtad från hemsidan:

Whenever we can, we source organic ingredients. This way, we not only build lasting and meaningful partnerships with organic farmers, but we also ensure our ingredients are of the highest quality. It's about finding the very best, in a way that is good for all of us.

söndag 27 november 2011

Morgonpass



Klockan är strax efter 7, det är kolsvart ute och jag är trött. Men det vänder snart. Efter 8 km, 49 minuter och 6 stycken 1-minutersintervaller har både mörkret och tröttheten försvunnit.

Utan min träningskompis hade det aldrig blivit av. Efter långt skadeuppehåll har jag kommit ifrån rutinerna med morgonlöpning. Men i dag är vi ute och jag påminns om hur härligt det är att börja dagen med ett träningspass.

Det bådar gott. Mindre än 100 dagar kvar till Vasaloppet. Nu är det bara att köra.

fredag 25 november 2011

D-vitamin


Vissa dagar är inte alls som vanligt. Som i dag. Jag är med på en helsida i Expressen och på löpsedeln! Egentligen bara för att jag hade skrivit om D-vitamin här på bloggen. Jag har redan fått frågan flera gånger i dag: Vilka D-vitaminer äter du? Svaret är Holistics kapslar. Det flytande D-vitaminet är till barnen.

torsdag 24 november 2011

Äntligen ett riktigt träningspass

För första gången denna höst är det jag som leder skidträningen. Omkring 10 stycken är vi och kvällens pass innehåller framför allt stavgång. Vi testar på hoppsasteg med stavar, det är första gången och det funkar bra. Vi springer vanlig sprätt med stavarna varvat med dessa hoppsasteg, i backe. Avslutar med stavintervall på banvallen. Springa en stolpe med stavarna, sen stavgå en, springa två stolpar och gå en, springa tre stolpar och gå en och sen från början igen. Ett intensivt pass som är över på 47 minuter.

Äntligen riktig träning igen. Det är så ett träningspass ska vara. Hårt, intensivt och roligt.

onsdag 23 november 2011

Kryddkakor


Har flera alternativa "pepparkaksrecept" att välja på då jag i dag, före styrketräningen på Nikaro, testar ett av dem. Kryddkakor står det i receptet som jag hittar i en LCHF-bok av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund. Smakar perfekt efter träningspasset.

100 g smör
2 krm mald kardemumma
2 krm mald kanel
2 krm malda nejlikor
1 krm mald ingefära
2 dl mald mandel
2 msk fiberhusk
2 msk flytande honung (jag använder ekologisk agave sirap)
1 ägg

Smält smör och lägg i kryddor samt agave sirapen. Ett hastigt uppkok och låt sedan svalna.

Blanda den malda mandeln (eller mandelmjöl om du har det) med fiberhusk. Blanda sedan mandeln och fiberhusken med kryddblandningen och ägget. Blanda väl och låt svälla i kylen 5 minuter.

Rulla matskedsstora bollar och platta till lite.

Grädda i 200 grader ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler. 

tisdag 22 november 2011

Springjunta

Dagens löppass går lite lättare än lördagens. Tror det beror på sällskapet. I dag är vi nästan hela springjuntagänget som ger oss i väg ut i mörkret, utrustade med pannlampor och reflexvästar. Cirka 40 minuter i ett väldigt lugnt tempo. Funderar på om det är dags att börja träna igen. Slutvilat efter maran? För mig som är van att träna känns det inte alls bra att låta dag efter dag passera utan träning. Ett symtom som kommer med vilan är tröttheten och jag förundras över hur folk som inte tränar orkar ta sig igenom vardagen.

Efter frisk luft i mörkret och därefter dusch, är nästa programpunkt på springjuntan mat. Eftersom vi är hemma hos mig passar jag på att laga Björn Ferry-inspirerat. Det blir dock inte enbart lågkolhydratkost eftersom nybakat bröd brukar ha sin givna plats hos mig.

Det är som vanligt en mycket trevlig kväll. En perfekt avslutning på tisdagen.

D-vitamin


Nu finns D-vitamin i flytande form från Holistics, för den som inte gillar kapslarna. Under vinterhalvåret kan vi inte bilda något D-vitamin. För att göra det måste vi ha mer sol - på våra breddgrader står solen för lågt under vinterhalvåret. Mörkhyade och de som undviker solen är det värst för.

Med maten får vi bara i oss ytterst lite D-vitamin. Faktiskt är det så att allt mer forskning talar för att D-vitaminet kan ha en roll i mängder av sjukdomar.

Som skidåkare vågar jag inte chansa. Det är klart jag äter D-vitaminer. Men jag håller mig till kapslarna.

måndag 21 november 2011

I´m in


Helgens träning består av ett lugnt löppass på den gamla hemmabanan i Hackefors. Upp och ner i det annars så platta Linköping. Springer det grönmarkerade spåret vilket är 6-7 km. Det går tungt. Kroppen är inte återhämtad och jag känner aningens lite i höften. Bäst att inte rusa i väg med träningen. V-I-L-A.

Funderar på framtida lopp. I höstas trodde jag inte det skulle bli något mer maraton för min del. Men det tror jag nu. Med smart träning och uppbyggande styrka ska jag nog klara nästa lopp också. Sju maraton ska bli åtta. 

I New York var det en av Springtimeledarna som sprang maraton nummer 102 (eller var det 103?). Goda förutsättningar och en kropp som pallar med löpträning är väl det som krävs.Ett brinnande intresse och en vilja av stål räcker inte om man skadar sig hela tiden. Då gäller det som sagt att tänka om. Träna annorlunda. Sluta springa? Inte.

Och nu är det gjort. Anmälan är klar. Jag har bokat in lördagen den 2 juni. Förhoppningsvis mer vältränad än någonsin. Asics Stockholm Marathon. I´m in!

söndag 20 november 2011

Restaurangtips 3


Tredje restaurangtipset. Denna gång frukost på Gustorganics, New Yorks första ekologiska restaurang. Här är allt ekologiskt, från morgonens frukost till kvällens och nattens bar. Vi beställer in varsin tallrik med en lunchliknande frukost. Det smakar fantastiskt gott och ger en bra start på dagen. Fulla av energi ger vi oss sedan ut i vimlet av folk på Manhattan. Ännu en härlig dag.

Adressen är 519 6th Avenue.

lördag 19 november 2011

Långlopp


Läser i senaste Outside om Worldloppen. När Vasaloppet blivit rutin och Lundbäcksbacken inte längre skrämmer. Ja, var hittar man då nya utmaningar? Utmaningar behövs för att jag ska bibehålla min motivation. En och annan klarar av att träna - bara för att må bra. Själv tillhör jag kategorin som vill ha nya mål att se fram emot.

Ett antal Vasalopp, kinesiska Vasaloppet och Marcialonga kan jag bocka av. I vinter väntar König Ludwig Lauf och.....Vasaloppet. Därefter finns det andra lopp att drömma om. Vad sägs om Dolomitenlauf i Österrike (60 km), Engadin Skimarathon i Schweiz (42.2, förvisso skate), Birkebeinerrennet i Norge (54 km), Tartu Marathon i Estland (63 km), Jizerská Padesatka, Tjeckien (50 km) eller Vasaloppet i USA eller Japan? Jag hoppas att drömmen om flera långlopp blir verklighet. Det om något är motivation. Hänger du med?



fredag 18 november 2011

Restaurangtips 2


Nästa restaurangtips är Café Blossom. Det finns flera Blossomrestauranger i New York. Vi besökte det från hotellet närbelägna Café Blossom, som ligger i Upper West Side på Manhattan. Adressen är 466 Columbus Avenue.

Här äter jag för första gången Raw Food till lunch. Helt fantastiskt gott! 

Inte riktigt lika mycket folk som på Abc-Kitchen...men klart värt ett besök. Ligger dessutom i ett jättemysigt kvarter. Har man tidigare varit nere på Time Square är det skönt att komma upp till lugnet här.

torsdag 17 november 2011

Restaurangtips 1


Dags för restaurangtips. Som maratonlöpare är det viktigt att fylla på med bra mat. Veckan före ett lopp är inget undantag. Min uppladdning inför New York marathon är, när det gäller kosten, mycket bra. Lunchen på Abc-Kitchen är inget undantag. En restaurang med ekologisk meny. Den drivs av stjärnkocken Jean Georges Vongerichten och är hur trendig som helst. Vi har tur som får plats utan att ha förbokat. Det blir en tre rätters lunch som smakar utsökt. Samtidigt som efterrätten kommer in börjar det bli något lugnare i lokalen (eftersom lunchtiden snart är slut) och självaste Jean Georges visar sig ute bland gästerna. Stjärnkocken som har ett antal restauranger men ingen annan så ekologisk och miljömedveten som denna.

Restaurangen ligger på Manhattan, 35 East 18th Street, mellan Broadway och Park Avenue.

Helt klart femstjärnigt!

Detta är vårt första restaurangbesök under veckan vilket innebär att allt annat framstår som något blekare. Det bästa hade förstås varit att toppa det hela med att avsluta här!

Men det finns fler bra ekologiska restauranger och caféer i New York. Återkommer!

onsdag 16 november 2011

Styrketräning och mindre löpning


Ingen löpträning utan snarare sakta jogg. Bara för det sociala. Få träffa träningskompisarna Susanna och Malin. Kroppen är verkligen inte återställd, så jag avviker efter några kilometer och springer närmaste väg tillbaka. Jag är helt övertygad om att kroppen behöver mer vila. En mara tar på krafterna, speciellt då jag ju inte sprungit över huvudtaget, under hösten. 

Styrketräningen, däremot, är en annan sak. Den kan jag tjuvstarta med innan mina vilodagar efter maran är över. Gårdagens besök hos sjukgymnasten och senare på gymmet har resulterat i rejäl träningsvärk i dag. Nya bål- och spänstövningar finns nu på mitt träningsprogram. Målet är att fortsätta styrketräna. Inte dra mig ur, trots att höften är bättre. Jag hoppas verkligen jag lyckas hålla motivationen uppe. 

Stockholm Marathon lockar. Är inte anmäld än, men efter New York känner jag hopp igen. Jag ska nog klara en mara till. Styrketräning och mindre löpning är säkert ett bra koncept till våren. Inte slita ut kroppen - bygga upp.

Till helgen packar jag ner träningskläder. Då blir det premiär för ett riktigt löppass. I ett favoritspår: Hackefors! Hoppas jag känner mig piggare då, på östgötsk mark och allt.





söndag 13 november 2011

Rullskidträff


Håller vintrarna i sig här nere lär några av dagens deltagare tillhöra svensk framtid vad gäller skidåkning. Det är träff för skidåkarna i närområdet. Mellan 7 och 16 år och redan hejare på skidåkning. I dag är det rullskidor som gäller.

Det fantastiska är att både antalet ungdomar och ledare är många. Och alla trivs i Lövhult, Nässjös stora stolthet.




lördag 12 november 2011

Rullskidåkning och reflektioner från maran


Dagens rullskidpass på drygt halvtimmen, är första träningspasset efter maran. Det är ett lugnt pass enbart med syfte att få röra på mig lite. Mina två veckor utan löpning håller jag fast vid. Behöver den vilan. Även om jag är enormt sugen på att börja löpträna igen.

Snart en vecka sen den magiska dagen då jag faktiskt tar mig runt New York City Marathon. Dags för lite reflektioner.

Då jag åker till New York är min löpträning i det närmaste obefintlig. Jag åker med huvudfokus på Manhattan, caféer, restauranger, sightseeing, Central Park, shopping och trevliga människor.

Maran?

Jag anar ju redan tidigt under hösten att loppet svävar i fara och väljer att fokusera på annat. Höftskadan från mitten av juli sitter i. Löpträningen byts ut mot rehabträning hos sjukgymnasten samt ett antal rullskidpass.

Trots det är uppladdningen under veckan på topp. Sovit bra (lugnt hotell), ätit bra (fantastiska ekologiska restauranger) och tränat bra (lugna morgonjogg á 4-5 km). Det är bara månaderna innan som inte varit optimala.

Eller?

Rullskidåkning och vila kanske är det optimala?



fredag 11 november 2011

Uppladdningen inför maran


Flera av maratonlöparna jag pratar med kolhydratuppladdar. Och flera har före eller under loppet problem med magen.

Jag kolhydratuppladdar också. Fast på mitt eget vis. Självklart. Inga vanliga sportgel eller energikakor.

Äter som vanligt, lågkolhydratkost och väldigt mycket ekologiskt, under veckan. Toppar med pastaparty dagen innan och faktiskt Mangolias chokladcupcakes till efterrätt.

Under loppet dricker jag vatten fram till 35 km. Då är det dags för sportdryck. Smakar ytterst lite på en gel vid 25, men inser direkt att det kan äventyra hela loppet. Däremot tar jag en bananbit, vilket ger en lagom snabb energikick, utan magproblem.

Efter loppet äter jag en ekologisk återhämtningsgel, en sådan som är utan de värsta tillsatserna. Efter 42 195 meter behöver nog kroppen detta. Och frågan är vilket som är mest ohälsosamt, gelen eller att springa ett helt maraton?

Kvällen firas med en sen (lågkolhydrat)middag och ett gott vin.

Funkar bra för mig.

onsdag 9 november 2011

NYC Marathon 2011


-See Manhattan!

En löpare bakom skriker i glädje. Vi har kommit till Queens, men fortfarande är det en bit kvar till första avenyn.

Starten på Staten Island går i ett lugnt tempo. Klockan är 10.10, söndag förmiddag, och Frank Sinatras New York, New York ljuder från högtalarna. Sex timmar tidigare ringer väckningen. Därefter frukost, busstransfer och väntan. Jag startar i ett lugnt tempo. Gör några fotostopp på bron och snart är jag över.

-Welcome to Brooklyn! Ingen tvekan om vart man är.

-Go Sweden!

-High five!

I´m in.

Plötsligt tystnar hejaropen. Jag har kommit till judekvarteret i Williamsburg. Som om man hoppar in i en 50 år gammal svarvit film. Ganska häftig kontrast.

Avverkar halvmaran innan Manhattan. Det hade räckt med 21 km i dag. Det tar två timmar och mycket kraft.

Äntligen Manhattan. Första avenyn. Publiken är enorm och för en sekund kan jag glömma smärtan. Inte specifikt höften utan benen, eller hela kroppen.

Den stora svenskhejarklacken står på 69:e gatan. Jag har då avverkat 27 km och är helt slut. Men, snart 30 km. Dags att räkna ner. 12 kvar, 11, 10....

Efter Bronx är det återigen Manhattan. Bita ihop.

5 km kvar. Hur lång tid kan det ta? Femte avenyn. Den är onödigt jobbig.

Benen värker, huvudet snurrar. Men jag kommer att klara det.

Mål i sikte. Försöker spurta. Man vet aldrig, de sista sekunderna kan innebära en bättre minuttid.

4.15!

Det kunde lika gärna ha blivit DNF eller ingen start alls.

Enjoy the pain. Urjobbigt och fantastiskt på samma gång.

Jag fixar det. New York City Marathon. För andra gången.

Stockholm nästa?



måndag 7 november 2011

Dagen efter


Det känns i benen och lite i höften. Dagen efter ett maraton på betong. Kan fortfarande inte fatta att jag klarade loppet med min minimala löpträning. Inser verkligen hur bra rullskidträningen är, för det är den som är grunden till gårdagens insats.

Känslan, publiken, solskenet och smärtan.Utförlig rapport kommer.



lördag 5 november 2011

Morgonjogg, igen


Det känns ganska overkligt, men i morgon är det dags. En hel höst och sammanlagt - med morgonjogg - är jag kanske uppe i 30 kilometers löpning.

Dagens morgonjogg går runt reservoaren igen. Ännu ett minnesvärt pass och en bra start på en dag där en ekologisk frukost står på tur.

torsdag 3 november 2011

I´m in


Bättre än så blir inte en morgonjogg. Rundan som är drygt 2 km har trampats av många välkända som okända löpare och ickelöpare.

Egentligen är fotostopp onödiga. Minnet och känslan kommer att finnas för alltid.

Det blir ännu en dag i solsken. Upplevelsen, atmosfären, stämningen och inspirationen är oslagbar.

I´m in.

onsdag 2 november 2011

Gemenskap, entusiasm, äventyr



Morgonjogg igen. Trots att det fortfarande är mörkt och tidigt möter vi massor av joggande medmänniskor. Gemenskap. Entusiasm. Äventyr. 

New shoes


Hittar i dag Asics Kayano 18 för knappt 700 kronor. Vilket fynd! Ska gå in dem i veckan och provspringa i dem i morgon. Vilken lycka. Längtar redan.

tisdag 1 november 2011

Morgonjogg


Det blir, lokal tid, en mycket tidig morgonjogg. Det känns i höften, men lite rehabövningar efteråt gör susen. I morgon väntar en riktig morgonjogg, inte fönstershoppingjogg som idag. Då byter vi miljö från stad till park. Men nu - väntar frukost.