måndag 30 april 2012

Vårtal


Vårtal. Jag? Har fortfarande svårt att förstå varför just jag blivit tillfrågad. Men en stor ära är det och på fullaste allvar har jag tagit min uppgift. Årets vårtal tar cirka 3 minuter, om jag pratat riktigt långsamt. På denna korta tid kommer ändå mitt tydliga budskap fram.

Syns vi i Sjöängen? Annars kanske du hittar delar av talet här i morgon.

söndag 29 april 2012

Fokusera på möjligheter


Hade så gärna satt på mig löparskorna i dag och sprungit ett pass. Eller varför inte följa med till Aneby och orienteringen där? Men efter lördagmorgonens test då vaden ger känningar redan efter någon kilometer, är löpning uteslutet även i dag. Låt oss dock fokusera på möjligheter. Inte hänga upp sig på en skadad vad.

Det blir rullskidor igen. Medan övrig familj sätter sig i bilen och åker i riktning mot Aneby knäpper jag på mig rullskidorna och åker mot Anneberg. Tanken är att bli upphämtad efter Aneby, då orienteringen är klar.

Stakar ut på den annars så trafikerade vägen. Där bilister oftast kör fortare än vad hastighetsskyltarna uppmanar. Men en söndag förmiddag verkar folk vara lika trötta och sega som mig. De få bilar som kommer, kör i rimlig hastighet.

Två kilometer innan Anneberg svänger jag av mot N Solberga k:a. Nästan exakt då jag stannar vid kyrkan och plockar fram den ena vattenflaskan, hör jag kyrkklockorna ringa. Anar att klockan är tio, vilket innebär att tidsåtgången från Eksjö och dit är ca 40 minuter.

Stakar på. Det går extra bra och skänker en tanke åt den snälla mannen som precis innan avfärd slipat mina stavspetsar. Försöker att inte staka med frånskjut hela tiden. Kan nämligen ana en krampaktig känsla i vänster vad då benet dras bak för att få extra skjuts framåt i stakningen. Men det är bra träning att bara ståstaka, vilket jag nästan aldrig gör annars. Så mycket fortare och lättare går det ju om man stakar med frånskjut.

Backen nedför efter Aneby går bra i dag. Inte riktigt så fort som sist och inte en enda bil. Får hämta andan en stund och det kan behövas. Efter att ha åkt över 32:an väntar backar. Uppför. Tänker att det nästan är som Skurugatavägen. Både backar och fantastisk natur runt omkring. En rullskidtur som ger mersmak. I nuet kan man njuta av vackra vitsippor i diktena, höra fågelsången och känna våren. Morgonens regn har gett en syrerik luft och det är faktiskt helt underbart att trillbringa hela förmiddagen - på rullskidor.

Efter ganska exakt fyra mil dyker de äntligen upp. Orienterarna som varit i Aneby. Av med skidorna och en snabb koll på klockan. Det blir 2.50 - inklusive ett längre stopp efter Gransnäs då jag träffar på vedhuggaren Mårten. Det blir en stunds Vasaloppssnack. En sådan pratstund man minns. Gemensamma intressen förenar.

Väl hemma har halva dagen gått. Och jag konstaterar att ännu ett långpass på rullskidor är genomfört.

För den som vill förgylla söndagen med att göra eget mandelsmör: Se denna sida!

fredag 27 april 2012

Ett morgonpass...


"Ett morgonpass börjar med ett inställt kvällspass." Exakt så är morgonens pass. Ett resultat av gårdagens inställda rullskidpass. Under torsdagskvällen blir det i stället materialförvalting och support på friidrottsträningen. Efter friidrotten är det det ihållande regnet  och den påtagliga tröttheten efter en lång dag, som får motivationen att helt tryta. Jag kommer helt enkelt inte ut.

I utbyte blir det ett tidigt morgonpass på rullskidorna. Vänder efter kanske 25 minuter, innan backarna börjar. Kanske lika bra det - en tidig morgon som denna. Påminner mig om att den träning som blir av - är den bästa träningen. I kväll väntar Tranås och i morgon heldag i Göteborg. Alltså helt träningsfria dagar. Med andra ord är jag extra nöjd över att detta pass, som planeras redan efter tordsdagskvällens inställda pass - blir av.

Väl hemma väntar färsk bröd (för allas trevnad i familjen innehåller det i dag liiiite vetemjöl d v s gluten).

Ha en underbar fredag! Och för dig som är intresserad av ett fredagsmysrecept, se den här sidan!

onsdag 25 april 2012

Zonträff

Under kvällens zonledarträff i skidstugan beslutas bland annat om en rullskidträff för de aktiva ungdomarna. Den kommer att äga rum den 20 juni i Lövhult.

Forserum har redan återupptagit skidträningen genom rullskidåkning varje vecka. Vi kommer att göra likadant. För ungdomar och vuxna som är intresserade av rullskidåkning kommer vi att köra onsdagar klockan 18. Platsen är bästa tänkbara: Lövhult.

Vi är sammanlagt 13 stycken under kvällens möte. Jag tänker på hur mycket ideell tid vi alla tillsammans får ihop denna kväll. Dessutom pågår samtidigt, i samma klubbstuga fast en våning ner, ett annat möte. Det är ändå fantastiskt att så många lägger ner så mycket tid. Vad hade vi väl gjort utan dessa ledare och föreningar?

tisdag 24 april 2012

Springjunta

Att ha en Springjunta att se fram emot på kvällen, kan lysa upp vilken dag som helst. En helmulen tisdag i april är inget undantag. I kväll är det Anette som är värd. Tänk er ett träningspass, god mat och fantastiskt sällskap. Hela dagen är räddad. Har man något trevligt att se fram emot går allt så mycket lättare.

Vi syns i kväll, Anette!

måndag 23 april 2012

Smålands Skidförbund


I kväll är det styrelsemöte i Smålands Skidförbund. Platsen är som vanligt Vrigstad som är något så när "centralt" för alla att åka. På föredragningslistan bland annat om förra veckans skidting och kommande Götalandsting.

Än är det långt kvar till nästa säsong, men redan nu börjar förberedelserna. Utbildningar och tävlingsdatum. Det är mycket som föregår en skidsäsong.


söndag 22 april 2012

Maraton?



Än har jag inte kastat in handduken, men oddsen för att genomföra ett maraton om drygt en månad är inte så höga i dagsläget. Provar att springa i dag. Det går bra några kilometer sen dyker krampkänslan i vänster vad upp och jag får gå hem.

Byter till rullskidor och åker till Bodabacken. Har ingen klocka på mig men det brukar ta knappt en halvtimme dit. Hemvägen går någon minut fortare då det är mer nerför.

Rullskidåkning är en alla tiders träning. Kommer åt stora muskelgrupper och är väl närmast optimalt. Dock är löpning ännu bättre - i alla fall om man ska springa maraton. Har inte kollat om stavgång funkar. BungyPump-träning är helt ok det också om det inte påverkar vaden för mycket.

Blir det inget maraton får det kanske bli en träningsdag i stället. Fem mil rullskidor igen?

lördag 21 april 2012

Där asfaltsvägen slutar....


Där asfaltsvägen slutar vänder jag. Åker en bit till och har sedan lyxen att bli hämtad med bil. Det är helg, ledighet och träning. Smaka på orden, helg, ledighet, träning. Helg. Ledighet. Träning. Orden harmonierar och genast aktiveras någon må bra hormon i kroppen och känslan av välbehag blir dominerande.

Men en lördag innehåller ofta mer än träning. Mitt träningspass, på rullskidor upp till Skurugata, tar cirka en timme i anspråk och det före frukost. Med andra ord ligger en hel dag framför mig. En dag som tack vare ett tidigt träningspass - blir så mycket bättre.


fredag 20 april 2012

En tyst minut

Hinner precis skriva om kvällens skidfest då en fruktansvärd nyheter når mig. Den f d Eksjöåkaren Fredrik Karlsson har avlidit, 27 år gammal.

Så orättvist livet kan vara. En i allra högsta grad levande och aktiv människa.

Mina tankar går givetvis till familjen. Både lillasyster Anna och pappa Janne var med på skidtinget i onsdags. Anna, som är ledare för ungdomarna i Småland, berättade om förra årets sommar- och höstläger, där Fredrik hade varit med och bland annat visat teknik. Flera av deltagarna på tinget berömde Fredrik som "gav tillbaka" till skidverksamheten genom sin närvaro.

Vi kommer att börja kvällens skidfest med en tyst minut.

Skidfest


Skidsäsongen är avslutad för länge sen men först i kväll genomför vi klubbens skidfest. Trots den lite sämre vintern har vi en bra tävlingsvinter med över 100 personer anmälda under Vasaloppsveckan. Vi har taggade ungdomar och vi har den fantastiska bredden. Torsdagsträningarna är redan igång (eftersom den aldrig riktigt slutar) och många har varit snabba med en anmälan till 2013 års Vasaloppsvecka.

Det är vi i skidsektionen som ordnar med skidfesten. Uppslutningen är stor vilket innebär att vi är många som ser fram emot denna fredag kväll. Johan leder löpträning före festen för den som vill. Anna, Ann och jag ordnar med detaljerna inne i skidstugan.

Gemenskapen i skidverksamheten innebär inte bara Vasaloppsresorna och torsdagsträningarna. I kväll kommer vi att minnas säsongen som varit, blicka framåt och njuta av festen.

torsdag 19 april 2012

Vårkonsert


Hela veckans kvällar är fulltecknade. Friidrott, föreläsning och gårdagens skidting. I dag konsert med Blåslaget och Juniororkestern som presenterar ett fint program. Eksalen är nästan fullsatt.

Med ett sådant schema blir det inte mycket tid över till träning. Men faktum är att dagens program börjar först 18.30. Vilket innebär att  jag före kvällens konsert får cirka en timme - över. Och vad gör man väl då - om inte en runda på Skurugatavägen?

Det blir med andra ord en mycket bra torsdag, både konsert och träning.

Följ med till Dolomiten Lauf


Följer du med till Österrike och Dolomiten Lauf i januari 2013? Vi är i dagsläget 4 stycken, eventuellt sju. Vi kommer troligen att åka torsdag (eventuellt på onsdag), det klassiska loppet går på lördagen den 19 januari och vi åker hem på måndag (ev söndag). Det blir flyg och anslutning med tåg eller buss.

Hör av dig om du är intresserad. Det är snart dags att boka resa och boende. Vi hoppas på att suveräna Anki ordnar det åt oss i år igen.

Mejla mig om du är intresserad: cilla.hedin@telia.com

tisdag 17 april 2012

Träningsvärk


Femmilsrundan på rullskidor och alla övningar i söndags har oundvikligen lett till träningsvärk. I dag känns det dock bättre. Det är väl denna övning, för vaden, som är mest aktuell att börja med. Nämligen tåhävningar. Under gårdagens friidrott med ungdomarna är jag med på uppvärmningen - i cirka 100 meter, sedan känns det i vaden och jag får vända och gå tillbaka. Ingen löpning än alltså.

söndag 15 april 2012

Inspirerande möten


Vid 9-tiden sätter jag mig i bilen. Passerar Jönköping, tar av mot Mullsjö, vidare mot Falköping, Skara och så äntligen Lidköping. Börjar med ett mycket gott fika hemma hos Catti. Glutenfritt? Självklart!

Sen är vi igång. Testar stabilitet, balans, styrka. Förutom en ok bålstyrka är det inte stabilitet och styrka som är mina framgångsfaktorer i skidspåret. Ett starkt pannben, det är vad Catti tror. Och det är ju inte så illa. Kan jag bara bli lite starkare har jag mycket att vinna till nästa vinter.

Många övningar testar vi och på ett sätt jag inte gjort tidigare. Detta är nämligen funktionell styrka och först nu förstår jag vad det är. Och jag förstår att det är just det jag behöver. Det är hur roligt som helst och tiden bara flyger i väg.

Det hela kommer att utmynna i ett träningsprogram. Här kommer att tränas! Tusen tack Catti, för ett superinspirerande möte :-)


På väg hem stannar jag till i Skara och tittar till MK-bussresors nya bussgarage och kontor. Det blir ännu ett trevligt möte, nu med Helen och Micke. Och reslusten infinner sig direkt.

Gör ytterligare ett stopp. Mer av det kulturella slaget. För första gången möter jag Hornborgarsjön, tranorna och inte minst fågelskådarna.


Tre möten. Vilken dag det blir - i dag med!

En dag vi minns


Få dagar minns man. Det mesta flyter ihop och passerar, ibland obemärkt, ibland med någon episod man minns. Med denna dagen är det annorlunda. Lördagen den 14 april. Ett fantastiskt träningspass - det är vi överens om, löpare som cyklister som rullskidåkare. Och en lika trevlig fortsättning. Man skulle kunna säga att det är en sann träningsglädje som sammanstrålar oss och som ligger till grund för den härliga dagen.

Maten smakar som sig bör efter ett rejält pass. Vinet  är kanon och stämningen är som ju alla förstår - på topp.

Vi har redan bestämt datum för nästa träningsevent. Lördagen den 18 augusti. Tid, plats och aktivitet återkommer jag med här på bloggen.

Nu har vi både något att minnas och något att se fram emot.

Recepten kommer på Kostbloggen.

lördag 14 april 2012

Det kan man kalla träningspass


Fem mil rullskidor är en sträcka jag aldrig åkt tidigare. Men i dag gör jag det. Det blir en vacker runda med kyrkor och liknande på lagom vätskeavstånd. Första stopp vid N Solberga kyrka. Stor och pampig och man undrar ju hur många som tillhör församlingen?

Solen skiner och turen fortsätter. Nästa stopp är...


Flisby kyrka. Ännu en stor byggnad mitt ute på landet. Det är inte någon överbefolkad plats. Svårt att tro att det blir fullsatt där inne. Men vem vet.

Fortsätter och snart är jag i Aneby. Svänger av. En låååång backe väntar. Försöker ploga så gott det går. Nästan nere är det dags för lite vätska igen. Nästa kyrka dyker nämligen upp precis lagom.


Det är Bredestad kyrka som står så vackert och inbjudande för lite vattenpåfyllning. Det behövs. För snart  väntar rundans allra värsta (eller bästa!) backar.

Nästa etapp går faktiskt uppför nästan hela vägen till Gransnäs. Och vad passar väl bättre än ett stopp just där? Det är ju ändå en stor "kyrklig konferensanläggning".


Dessutom ligger det fantastiskt vackert. Och här är det minsann mycket folk. Är det hit människor vänder sig? Kan det bero på den Vasaloppsåkande prästen som är ansvarig för Gransnäs? Kanske det.

Min färd fortsätter och snart är jag i Askeryd. Två vindkraftverk är passerade och jag vänder mig faktiskt om. Det blir en annorlunda landskapsbild. Men man vänjer sig.

Från Askeryd är det drygt 15 km kvar till Eksjö och jag börjar bli rejält trött i armarna. Konstigt, jag som åkte skidor för en vecka sen och mina nio mil på Vasaloppet för bara 6 veckor sedan. Har jag tappat all styrka eller är det så att skidåkning och rullskidåkning skiljer sig åt?

Sista biten finns inget kyrkligt stopp på samma sätt. Men jag hittar en plats, vacker som få, som skulle kunna ha något nästan religiöst över sig. I alla fall vilar något meditativt över platsen och jag bestämmer mig för ett stopp. Tar av mig skidorna och går på upptäcktsfärd.





Sen tar jag några sista klunkar och stakar vidare. Snart är jag hemma. Cyklisterna som har åkt samma sträcka är redan tillbaka. Löparna kommer någon timme senare, men så har de, då de dyker upp, också sprungit nästan fyra mil. Imponerande. De kan ju inte glida i backen och få den där vilan man emellanåt kan få på skidorna. Däremot har deras armar inte fått samma tuffa arbetsdag....

Bilder från middagen och önskade recept kommer senare. Nu ska jag ladda för morgondagens tur till Lidköping!

Vilken dag!


Vi blir 11 stycken. Ytterligare en cyklist som inte är med på bilden och så jag som åker rullskidor.

Vår första träningsdag överraskades vi av ett ihärdigt snöfall, i höstas, på andra träningseventet, hade vi ett lika ihärdigt regn, vilket resulterade i att vi redan efter 10 minuter blev genomvåta. Men i dag!! Den allra finaste vårdagen - och vi ska ut och träna! Det kommer att bli en toppendag!

Mer om rullskidpasset, löpningen, cyklingen och kvällens middag senare.

fredag 13 april 2012

Träningsevent



En bild från förra årets träningsdag. Då var det cykling som gällde. 16 mil, 12 timmar och hällande regn. Vilken dag, va! Men regnet avtog när vi anlände till Torpön och sista biten torkade till och med kläderna tack vare solen.

I morgon är det blandade aktiviteter. Några cyklar, jag åker rullskidor och resten springer långpass. Efter halv tio ger vi oss i väg. Löparna har troligen längst tid att se fram emot. Vi andra hinner börja förbereda för kvällens middag då vi är tillbaka.

Missa inte morgondagens inlägg med detaljer från vårens träningsdag.

Morgondagen blir den tredje träningsdagen. Den första minns vi med glädje: Rullskidpasset som blev ett skidpass, då snön kom tidigt till Lövhult.

Vi hörs i morgon.

torsdag 12 april 2012

Vandring i Alperna



Om du gillar aktiva semestrar skulle säkert vandring i Alpernas vykortsvackra landskap vara något för dig! Följ med Sven Carlsson buss till Neukirchen i sommar. Här kan du läsa om veckoprogrammet och vad som kan vara bra att tänka på inför en vandringsvecka!

Premiärpass

Gårdagens rullskidpass är säsongens första. Premiären blir cirka 15 km och den genomförs i duggregn. Det känns ändå skönt att vara ute och träna igen. Även om denna träningsform inte är den optimala för en maratonlöpare. Men detta upplägg har ju fungerat förut....

tisdag 10 april 2012

Tider för lördag



Här kommer info för dig som följer med på lördag:

Samling 9.30 hos mig. Hör av dig om du behöver vägbeskrivning. Det blir en lång runda i lugnt tempo. Ta gärna med dig något att äta och dricka under passet.

Ta med ombyte för dusch - om du vill på stanna på middag efteråt! Hör av dig i så fall. Malin håller i löpningen som tar kanske 5 timmar? Jag kommer att åka rullskidor i stället, fast inte samma sträcka. Anette kommer att cykla? Vill någon springa kortare så hör av er får vi bestämma tid och plats.

Glöm inte att höra av dig så vi vet hur många som kommer! cilla.hedin@telia.com

måndag 9 april 2012

14 april


På lördag byter vi skidor mot löparskor. Det är dags för våreventet. Löpning runt Skurugata. Långa rundan ca 4 mil och korta rundan ca 2 mil. Är du skadad eller för otränad för distanserna - går det att välja annan form av träning. Själv är jag osäker på om vaden håller, vilket talar för rullskidåkning i stället.

Information om tider etc kommer i veckan!


söndag 8 april 2012

Med Städjan på näthinnan


Det är bilden av Städjan i horisonten, som etsar sig fast på näthinnan även denna gång. Vi hinner med ett par åk innan vi på lördagen beger oss söderut. Det är en bitande kyla in i det sista, men en vacker sol som värmer upp, åtminstone lite. Ännu en skidvecka i Idre. Som faktiskt bara blev bättre och bättre, tack vare nyuppkörda spår de sista dagarna. Och det härliga gamla Milspåret. Och solen. De vackra vyerna. Och gemenskapen. Hej då Idre, vi syns i sommar!

Nu är skidsäsongen definitivt avslutad. I dag har alla skidor gjorts i ordning. Och jag kan summera en ganska lång säsong, även om den sista månaden har varit väl mycket barmark. Det har varit en av de allra bästa säsongerna och nu är jag grymt taggad inför 2013. En säsong som börjar - på söndag. I Lidköping.




fredag 6 april 2012

Glad Påsk


Långfredagen börjar med ett kort pass. Testar vaden ("gubbvaden") och den håller för ca 3 km lugn löpning, helt utan intervaller. Nu väntar en blå himmel och nypistade backar efter frukost.

Glad påsk!


torsdag 5 april 2012

Off pist


Så illa är det inte i dag. På sina håll är det riktigt fint. Ångespåret är uppkört och dessutom hör jag på Idre Fjälls morgonsändning att Burusjöspåret går att åka - om man är beredd att ta av skidorna på några ställen.

Det blir två pass i pisten och två i längdspåret. Vädret växlar och kylan biter denna dag. Det räcker med en timme i backarna, sen är tårna helt vita. Sviter efter längdåkning i kyla. Den nya Topprestaurangen ligger bra till för att värma de stackars tårna :-)


onsdag 4 april 2012

Milen


Uppe vid stadion hör jag av andra längdåkare att en runda i delar av Fjället runt, Milen och Stugbyspåret går att åka. Det var åratal sedan jag åkte Milen och Fjället runt - mina absoluta favoriter här uppe.

Det blir ett varv på vad jag skulle säga, så nära gamla Milen som möjligt. Ett varv med en medelpuls mitt emellan vilopuls och blodsmak, det vill säga inte allt för ansträngande och heller inte helt lugnt.

tisdag 3 april 2012

Skifulness


Samma upplägg i dag och lika fint i backarna. Längdspåren är dock ännu sämre. Avstängt lite här och där. Men runt stadion och första backen upp är det nykört. Efter ca 15 km skejtande i de isiga spåren avslutar jag med 10 backrace.

Tar en paus i solskenet då och då. Skidåkning. Nuet. Skifulness - eller vad?

måndag 2 april 2012

Solsken


Förmiddagen i pisten och eftermiddagen i längdspåret. En perfekt dag.

Det är kanon i pisten och faktiskt länge sedan jag åkt i så fina backar. Längdspåren är desto sämre - men längd är längd. Skejtar ihop 25 km i solskenet. Börjar redan nu med träning inför säsongen 2013. Känner på mig att det kommer att bli en av de bästa.

söndag 1 april 2012

Idre Fjäll


Det är kallt, blåsigt, isigt med inslag av nysnö. Idre fjäll vecka 14. Förhoppningarna på sol och färre minusgrader är stora inför påskveckan. Sitta i backen mot solen. Bara glida runt lite. Utan alltför många lager av kläder.

Men det är bara söndag. Det kan bli bättre.

Jag ägnar eftermiddagen åt längdåkning. Det blir två mil i kylan. Härligt att få träna igen :-)