fredag 31 maj 2013

Betala för att springa?

BETALAR man för att springa? Min kollega syftar på kvällens stadslopp. Det kom som en överraskning - springa och dessutom betala för det.

Anmälningsavgifterna är det som kommer arrangerande klubb till godo. I detta fall vår friidrottsklubb. På något sätt betalar sig all ideell verksamhet. Ett stort arrangemang som detta kräver enormt arbete. Får man då in pengar via anmälningsavgifterna kan överskottet gå till ungdomsverksamheten. Och då är det plötsligt värt allt arbete.

För första gången är jag själv med som deltagare. Springer 5 km i lag Södras bästa gäng. Två mammor och två söner. Eftersom jag absolut inte är tränad för detta och egentligen inte vet om vader, höft och rygg fixar det - har jag hela tiden övertygat både mig själv och andra att springa med barnen blir lugnt.

Så blir det inte. Den yngre generationen håller ett för mig alldeles för högt tempo. Jag får se mig besegrad. Av både barnen och en massa andra.
Men jag får ett träningspass. Kroppen verkar hålla och många hejarop blir det. Nästan lite folkfest. Det är klart det är värt de 400 kronorna som ett lag kostar.







torsdag 30 maj 2013

Det är en vacker...

...runda vi springer i kväll. De tuffa tvåminuters-intervallerna blir på något sätt lättare att ta sig igenom i denna fina miljö.

Själv känner jag mig alldeles stum i benen, inte alls i form och skulle aldrig genomfört detta pass om det inte vore för gemenskapen. Att vi är 10 stycken som samlats för torsdagsträning så här i aktivitetsavslutningstider är riktigt bra. Det är dessutom lååång tid kvar till nästa års Vasaloppsvecka.











onsdag 29 maj 2013

Är det roligt?

Är det roligt? Några cyklister ställer frågan då jag möter dem strax innan Lövhult. Vi har åkt från parkeringen nere vid ån, upp till Mio och över till gamla Eksjövägen, ner till bron och sen tillbaka till Lövhult.

Det är sedvanlig träning för ungdomarna. Till sin hjälp i dag har tränare Persson förstärkning av Frida. Det hoppas vi blir fler gånger :-)

Som långloppsåkare skulle jag såklart haft ett ännu hårdare pass. Men någon ska ju representera motionsgruppen på denna träning. Och ärligt talat är det riktigt kul att åka med de yngre förmågorna.

Så på frågan om rullskidåkning är roligt svarade jag självklart ja. Utan tvekan.

söndag 26 maj 2013

Träning med havsutsikt

Regnet avtar när jag ger mig i väg - för att sedan återkomma. Blåsten är dock med mig hela morgonpasset. Springer genom stan, bort mot slottet, snurrar runt Krusenstiernska Gården innan jag kommer ner till havet. Springer med havsutsikt innan jag vänder tillbaka.

Det blir en både blöt och blåsig dag. Tur det är tak över läktaren.



lördag 25 maj 2013

Kalmar

Det är inte väder för personbästa i dag. En stark mot- och sidvind gör varken längd eller tid till något att minnas. Vi får enbart fokusera på placeringar denna blåsiga dag mitt i Kalmar.

Det börjar med 80 meter - och en andra plats. Fortsätter med ännu en silvermedalj, i längd. Och slutligen kommer guldet. Det är spjut som verkar gå bäst även denna gång :-)

I morgon har vi tre nya grenar. Kanske vinden avtar - och hoppen och kasten blir längre och tiderna snabbare?



Nästa Kalmar

Tänker på Kalmar då jag springer. Efter morgonens löppass, dusch och frukost är det avfärd. Det är de stora mästerskapen som väntar. För är man 12 år är DM det största.

Jag håller tummarna för fint väder, trevligt hotell och god mat. Och kanske något personligt rekord :-)



torsdag 23 maj 2013

Tempo och kirskål

Intresset för Vasaloppsträning är för tillfället inte jättestort. Åtminstone om man ser till deltagarantalet denna kväll. Vi är fyra stycken. I helt olika nivåer. En stavgångare, en gå- springa, en springa något lugnare och så till sist jag som enda att genomföra det tänkta tempopasset. Ändrar dock bansträckningen så att jag avslutar hemma. Det spar tid. Ska inte säga att jag har ont om tid - för tid finns ju hela tiden. Men då man fyller timmarna, dagarna och veckorna till bredden blir känslan av att inte ha någon tid stor.

Detta är ändå inte veckans första pass. Under måndagen hade jag hand om löpträningen och gårdagens sjukgymnastbesök innebar flera nya bålövningar, vilka gav åtminstone tio minuter att sätta upp på styrketräning.

I dag springer jag i lugnt tempo de första tio minuterna, varpå jag efter lite rörlighet öser på med en tempoökning. I kanske 3 kilometer håller jag en fart högre än vanligt, innan sista lugna kilometern.

Fyller på med en riktig energi- magnesiumdrink efter passet. Banan, cashewnötter, vatten och - kirskål. Det senare plockat direkt utanför huset, vilket gör att jag faktiskt kan se fördelar med en vildvuxen trädgård :-)






söndag 19 maj 2013

Allt börjar med en bra start

Det är skillnad på träningspass och träningspass. Dagens morgonpass är mer som en morgonjogg än ett träningspass. En halvtimme i lugnt tempo runt den sjö som startar vid foten av Hammarbybacken.

Det är mer som en skön start på dagen. En dag som börjar tidigt och som går i kostens tecken. Faktum är att hela helgen handlar om mat i balans. Ett morgonpass ger då den energi som behövs för att ta till sig av all kunskap :-)

Allt börjar med en bra start.

fredag 17 maj 2013

Edinburgh

Springer ner på Royal Mile mot Parlamentet och Holyrood Palace. Fortsätter mot Arthur's Seat och runt kullen, en av de sju som omger staden. En kulle som årstiden till ära lyser gul av den taggiga busken Ärttörne.

Kommer tillbaka till Parlamentet och det slott som är kungligheternas övernattningsbostad då de besöker staden. Vidare bort till nästa kulle, Calton Hill. Stannar, fotar och imponeras av vyerna.

Tar mig ner till Princess Street och den bro vid järnvägsstationen som förbinder shoppinggatan med Royal Mile. När jag passerar hotellet, som ligger efter bron, har det gått en timme.

Men jag har tänkt ett långpass - och ett långpass är vad jag får. Fortsätter således. Njuter ännu en gång av utsikten från Arthur's Seat - efter den lååånga backen dit. Avslutar från nedre delen av Royal Mile, som jag med trötta ben tar mig uppför.

När jag efter en timme och femtio minuter kliver in på hotellet, har folket i Skottlands huvudstad vaknat till liv. Ännu en dag att ta vara på. Och göra det bästa av. Inte så svårt- när man är i Edinburgh.







onsdag 15 maj 2013

Chilly, rain and sun

En blodig historia, dimsvepta berg, klart vatten och hög höjd.

It's a bit chilly, a little rain and some sun.

De skotska högländerna.

Har ett par morgonpass i benen då vi denna dag har slott som första fokus. Därefter en charmerande liten stad som vunnit popularitet tack vare Drottning Victoria. Slutligen en äkta afternoon tea.

Inte illa för en onsdag.







lördag 11 maj 2013

Energiladdar

Har den vackra utsikten på näthinnan då jag ger mig ut. Löparskorna på och ett långpass framför mig.

Bullret från flygplatsen avtar och byts ut mot fågelkvitter och en och annan traktor. Björkarna börjar slå ut och bitvis är marken alldeles vit av vårens första blommor.

Springer bort till Kimsta och vänder. Jag är då långt ute på landet, men det saknas ett D i ortsnamnet för att jag ska känna mig riktigt hemma :-)

Stämmer kilometeranvisningarna på skyltarna blir dagens pass 18 km. Därtill ett antal serier av sjukgymnast Rolands rörlighetsövningar och tio minuters styrka.

Med andra ord, energiladdat inför morgondagen :-)

torsdag 9 maj 2013

Vad gör man i Villstad?

Vi startar tidigt. Den två timmar långa bilresan tar oss nästan rakt ut i ingenstans. Men det är klart, någonstans är vi. Och detta någonstans är Villstad, friidrottsarenan, B-tex Cup.

Jag inleder på bästa sätt. Ett löppass rakt ut i skogen. Hittar några bra backar lämpliga för fartökning. Då jag en timme senare är tillbaka, inleds P11 längd. Det blir pers i tredje hoppet och genast är det två nöjda. En längdhoppare och en löpare. För mitt pass är intensivt och absolut det bästa denna vecka.

Visst kan man fördriva en dag ute i Villstad. Och vara nöjd med det.







söndag 5 maj 2013

Skidåkning i maj

Jag fångar helgen med bilder och fokuserar på det bästa: Skidåkning i solsken.

Vädret är dock inget vi kan påverka. Dagens teknikpass i dimma är ändå otroligt inspirerande och vi har också de bästa ledarna som visar det senaste.

Sent söndag kväll lämnar vi ett Åre med fullt åkbara backar och spår.

Hem till våren och rullskidåkningen.

Är syftet med Skidkonventet att ge inspiration och motivation - har man verkligen lyckats :-)

Åre ger mersmak. Kanske det får bli Åreloppet nästa år?













fredag 3 maj 2013

Åre

Det är nog helt klart vårens guldkorn att få åka till Åre. Vi anländer i god tid före eftermiddagens distriktskonferens och hinner just därför med ett träningspass innan. En timmes löpning för att bekanta sig med omgivningen. Skidåkningen sparar vi tills i morgon.





torsdag 2 maj 2013

Nattåg

Då så. Är jag på väg. Nattåget från Stockholm med slutstation Storlien. Jag ska dock av tidigare...

onsdag 1 maj 2013

Älmhult

Det tar två kontroller innan jag är med i matchen igen. På den långa löpsträckan till tredje känner jag mig äntligen helt säker.

Älmhults orienteringstävling är förlagd i skogarna söderut. Faktum är att jag återigen befinner mig i Skåne då jag denna dag för första gången sen O-Ringen, springer orientering.

Banan tar drygt en halvtimme. Tjugo minuters lugn jogg på det. Dusch utomhus, matsäck och hemresa.

Inte alls dumt med orientering. Speciellt i solsken och med en hel buss fullsatt med klubbkompisar.