onsdag 28 augusti 2013

Stötvågsbehandling

Dagens träning: Skurugatavägen :-) 

Dessförinnan har jag testat första stötvågsbehandlingen på mitt hopparknä.   Det märks ingen skillnad -än. Och frågan är om det bara är dyrt? Vem vet.

Under tiden fortsätter jag med mina knäböj a la Umeåmodellen och alternativ träning.

Och helt fel är det ju inte med rullskidåkning. Som denna sensommarkväll, bland ungdomar, motionärer och ledare. Vilket gäng vi är.

söndag 25 augusti 2013

I stället för stakmaskin

Det blir 40 minuters stakning. På rullskidor. I stället för stakmaskin - som tyvärr inte finns i detta hus.

Det är lagom uppvärmning inför styrketräning och vädret är perfekt för utomhusövningar. Testar en ny variant, 30 sek 3ggr med olika övningar och först därefter 30 sek vila.

Inte alls dumt. Mycket jobbigare med mindre vila mellan övningarna.

lördag 24 augusti 2013

Längd-läger och längd-rekord

I Lövhult, under ledning av Smålands Skidförbunds duktiga ledare, anordnas i helgen längdläger. Under tiden 12 till 15-åringarna springer med stavar, springer intervaller och cirkeltränar, åker jag rullskidor.

Det blir varv efter varv efter varv. Sammanlagt sju stycken och 35 km. Nytt längdrekord för denna säsong. Pannband.

Sen lämnar jag Lövhult och Carl som har ett rullskidpass att se fram emot i eftermiddag. 12 år och träningsläger. Tänk vad kul :-)


fredag 23 augusti 2013

Bättre lite än inget alls

Med mottot "Bättre lite än inget alls" ger sig Olof och jag i väg. Det är Skurugatavägen som gäller och toppen av Bodabacken som är vårt mål. Där, efter drygt en halvtimme, blir vi hämtade. Och som sagt: Bättre med lite träning än ingen alls :-)

Mitt knä är proffstejpat dagen till ära. Sjukgymnastens utlåtande innan tejpningen är som jag anade: Hopparknä. Det blir nu rehabövningar efter Umeåmodellen. Och rullskidåkning är ok :-)

onsdag 21 augusti 2013

På tröga hjul

På lånade rullskidor - tack Johan - åker jag ännu en gång ut på Skurugatavägen. I kväll är jag dock inte själv. Vi är faktiskt åtta stycken med tränare Persson medräknat.

De lånade skidorna går trögt. Inte alls en nackdel - bättre träning uppför och långsammare hastighet nedför. Det blir nog att investera i ett par 3:or till mina Swenor.

En mycket trevlig träningskväll och ett för ungdomarna ovanligt kuperat pass. Det blir säkerligen fler träningar här, på den bästa av rullskidvägar - häromkring.

tisdag 20 augusti 2013

Sista sommarlovsträning

Var det så här man åkte förr, säger Olof då han imiterar en teknik som närmast liknar den jag åker, eller åkte till för några år sen.

Jag har tagit med friidrottarna till Lövhult. Det är dags för riktig träning :-) Rullskidåkning. 

Vi åker intervaller i backen upp mot Mio, stakintervaller på platten och sedan ger vi oss. Det blir sista träningspasset innan morgondagens skolstart.

En värdig avslutning på sommarlovet :-)

lördag 17 augusti 2013

Cykelvasan nästa?

Jag är hos cykeluthyraren redan före åtta. Han är dock tidigt på plats och snart rullar jag i väg på en likadan cykel som i går. 

Dagens färd går norrut. Längs med kusten, på cykelvänlig väg, i riktning mot Cervat-Porat. Därifrån vidare mot Vabriga och sedan nära på klättring upp mot Tar. Här har jag tänkt åka landsväg mot Labinci men kommer i stället in på en riktig mountinbikeväg. En helt annan teknik krävs, må hända lik den som många i dag åker mellan Sälen och Mora? Cykelvasan kanske är något för mig ändå? 

Efter nästan tre mil är jag i Visnjan - igen. Avnjuter en dubbel espresso och croisant, precis som i går. 

Det är lördag förmiddag och det lilla fiket är nästan fullsatt. Turister, lokalbefolkning och cyklister samlade på en plats. Det är sol och värme men här i skuggan, under parasoller och de stora träden, kan man samla kraft innan det bär hemåt. 

Sista etappen är i och för sig lättrullad. Visnjan är turens högsta punkt, 230 m ö h. När jag efter en sammanlagd distans nära en halvvasa parkerar utanför cykeluthyrningen, är jag nere på havsnivå igen.


fredag 16 augusti 2013

Mountinbike bland olivträd och vinodlingar

Samma transportmedel men uppgradering från citymountinbike till en mer racerliknande modell. Delvis samma väg men motsatt färdriktning. Och som sist - cykelturens höjdpunkt i Visnjan. Där kommer man trampandes med låg växel i riktning mot den i mitten av byn liggandes kyrkan, ser havet i horisonten och har sedan bara en rullbacke ner till cafeet.  I dag en dubbel espresso med nybakad croisant. Kan det bli bättre?

Har svenskt sällskap på turen. Det är chaufför Julle som är med och inspekterar idéen om cykelresa ner hit.

Nu är vi två som tror stenhårt på detta :-)

Cykling på väl markerade vägar,  sparsamt med bilar, vackra olivlundar, vingårdar och hela tiden det böljande landskapet som bitvis är rejält kuperat - det kan vara framtidens nyhet i resekatalogen :-)


onsdag 14 augusti 2013

Cykelresa?

Med hyrd cykel, egen hjälm och en Istra Bike karta ger jag mig ut i den kroatiska landsbygden. 

Startar vid Plava Laguna, åker rakt norrut mot Porec och sedan trampar jag på längs med den på kartan markerade cykelleden. Det går nästan rakt österut och snart är jag ute på landsvägen, som faktiskt nästan är helt tom på bilar. Åker till Bacva och därifrån rakt norrut.  Här har jag fått sällskap av en tysk cyklist på racer. Han har förlagt två veckors semester på Istrien, enbart för att cykla. Lite dråpligt blir cykeln stulen andra dagen och han får lägga en heldag på att ta sig till Pula - för att köpa en ny. Vi tar en espresso i Visnjan innan jag vänder och åker tillbaka till Bacva och Jehnici. På den sträckan passerar jag vinodling efter vinodling. Landskapet skiljer sig verkligen från det man ser på turistorterna. Sista biten till Vrvari och sedan till Porec går mestadels på skogsvägar. 

Med fikasopp och kartläsning är jag i väg nästan fyra timmar. Att erbjuda cykelresa hit vore inte helt fel. Kanske finns det underlag för det i framtiden? Tar i alla fall med mig den idén hem till kontoret.







tisdag 13 augusti 2013

Rehab och vila

Ett löppass hade varit det perfekta, men. Rullskidåkning och styrketräning är i stället min rehabträning.

Den åkbara rullskidvägen, i anslutning till hotellet, är inte speciellt lång. Åker därför fram och tillbaka under en knapp timme. Helt platt och bara stakning - utan frånskjut, vilket ju är till fördel för knäet.

Värmen avgör sedan tempo för dagen. Med andra ord så nära vila man kan komma. Troligtvis bra för hopparknä.


fredag 9 augusti 2013

Skurugata och italiensk afton

Det är Carl och jag som kör första passet på Skurugatavägen. 

Jag funderar på Hunden allt medan vi närmar oss. Men den håller sig lugn i dag. Hör inte ett hundskäll och kan pusta ut. Vi fortsätter uppför både Boda- och Böttnerydsbacken. Sen kommer hämtning av Carl och lämning av Olof. 

Olof och jag åker sedan hem. För mig blir det 1.15 och mycket trevligt sällskap :-)

Efter dusch väntar italiensk afton. Lite Bibione à la Ekstigen. 


torsdag 8 augusti 2013

Vänder före Hunden

I dag vänder jag före Hunden. Vågar inte riskera att bli jagad igen. Men nästa gång ska jag förbi :-)

Möter två springande klubbkompisar då jag är på väg hem. De är ute på Skrotenrumdan. Tänker på mitt skadade knä. Min granne Sjukgymnasten har precis kollat till det. Hopparknä och inga excentriska övningar förrän smärtan lagt sig. Däremot går rullskidor bra. Ska få lite övningar i morgon och det ser jag fram emot. Är helt säker på att jag blir ännu starkare efter rehab, mer rullskidåkning och ingen löpning :) Helt klart är inte löpning den optimala träningen för mig -med tanke på höfter, knän, vader och hälsenor.

Efter 40 minuter är jag tillbaka. Lagom uppvärmning inför 20 minuters styrka. Och precis före dagens kanske femte skyfall. 


onsdag 7 augusti 2013

Intervall på rullskidor

Tre ungdomar, två elit, en rullskidåkande tränare, två vattenlangande pappor och en Vasaloppsåkare. Frågan är när vi blir fler motionärer?

Dagens pass i vackra Lövhult bjuder på intervaller. Vilket passar en Vasaloppsåkare alldeles utmärkt.


tisdag 6 augusti 2013

Vandring i Kirchberg - bilder

Nära till både kyrkan och badsjön.




Härligt boende på Hotel Zentral.


Första vandringsdagen går vi från toppen av Hahnenkamm till Kirchberg.


Nästa dag är det Gaisberg som gäller.


Uppe på Bärstättalm äter vi gemensam lunch.


Onsdagen är "vilodag" men vi går ändå :-) Kitzbuhel och Horn blir det.



Dagen efter är det dags för Horn igen.



Sista vandringsdagen åker vi buss till Pass Thurn och tar Panoramaliften upp. Vandring till Zweitusender.



Stopp i Hildesheim på vägen hem.

måndag 5 augusti 2013

Hundjagad igen

Ger mig ut på Skurugatavägen. Det är över en vecka sen hunden jagade mig. Smyger så tyst jag kan förbi den plats där den förra gången dök upp, skällandes i full galopp. 

Denna gången klarar jag mig. Rullar uppför Bodabacken och fyller på med vätska i värmen. Nästa backe är vid Bötteryd. Så en backe till. Vänder.

Stakar tillbaka. Snart den ödesdigra platsen igen. Försöker att inte ta i stavarna så hårt. Hör hundskäll. Och så vänder jag mig om. I full galopp kommer den! Över åkern genar hunden mot vägen och mig. Jag tvekar en bråkdels sekund, stå still eller köra? Jag kör. I rasande tempo och med 200 i puls.

Vänder mig om. Hunden. Kör på. Vänder mig om. Ingen hund. 

Har nu tagit reda på vem som bor där. Och ringt dem. Två hundar har de. En gammal hund och en valp. De går lösa men har aldrig tidigare sprungit i väg :-) Får hoppas det inte händer igen.



Hundjagad och så löparknäet. Ingen höjdare.

Vandring i Kirchberg

Till Kirchberg vi far
Två dar det tar
Personal med byxor av läder
Vi varnas för ett riktigt oväder
Men vi vill Hahnenkamm se
och anar att veckan har mycket att ge
Sen följer Gaisberg och därefter en ledig da
Tänk va skönt att bara va
Vi åker till Kitzbuhel igen
och vandrar med nyvunnen vän
Sista dagen vi 2004 meter och sol får
och tänk vad vi alla bra mår
Underbara dagar i vacker natur
Det kan inte bli bättre, eller hur
Vi lämnar Kirchberg och Hotel Zentral
som ligger i en otroligt vacker dal
Hemåt det bär
och nu undrar vi när
nästa vandringsresa är
Tack och hej
från Gunnar och mig








fredag 2 augusti 2013

Dagens höjdpunkt

Tvåtusenfyra meter över havet. Det är dagens högsta.

Nere i dalen är det trettiofem grader :-) Här uppe bland alptopparna är det däremot periodvis behagligt att gå. Varmt men friskare. 

Dagens höjdpunkt blir också veckans högsta.




torsdag 1 augusti 2013

Aktiv vila

Det hela börjar med värmerekord i Österrike följt av ett oväder som regnar över på natten. Och nu är värmen tillbaka.

Aktiv vila. Vandring med tejpat knä. I dag mitt i ett vykort i många timmar. En "vila" som stundtals kräver hög puls :-)