söndag 31 augusti 2014

Tur jag är vältränad

Efter gårdagens dubbla pass (!), rullskidor och löpning, räknar jag med en lugnare dag idag. Buss till Kastrup och sedan flyg till Kroatien och buss sista biten till Porec.  Går allt som planerat är detta en härlig återhämtningsdag. Men. Efter att ha stigit på bussen i mörkret vid resecentrum i Jönköping, innan det ens blivit morgon, åker vi i riktning mot Malmö. När vi har, vad vi tror, bara en kort transportsträcka kvar till Kastrup, blir det stopp. En översvämmad väg gör att vi, liksom övrig trafik, får göra en u-sväng på motorvägen  och med guidning via telefon, av polisen, tar vi oss på småvägar in i centrala Malmö och sedan ut på bron. Vi är 30 stycken som ska checka in, gå genom en överfull säkerhetskontroll och slutligen en lång passkontrollen, innan vi når gate C17. 

Medelåldern är hög och tiden är knapp. Jag springer fram och tillbaka. Kollar om alla är med, ber personalen släppa förbi oss i köerna och slutligen hålla planet några minuter extra. Sen tillbaka. Hämta upp de sista.
När jag som siste passagerare, kliver på planet, totalt genomsvettig, säger en av mina resenärer: Tur du är vältränad! Och ja. Man har nytta av god kondition, inte bara för att genomföra tävlingar.

Tänker att jag har tur. Detta är en cykelresa, det vill säga en resa med inslag av cykelpass. Således har jag med mig människor som gillar att röra på sig och som, bevisligen, inte är helt otränade :-) För hade det inte varit för att vi alla har ett positivt sinne och lagom mycket ork, skulle vi troligen fått boka om flyget till i morgon. En natt i Malmö och en natt mindre i Kroatien.
Konditionen är viktig, säger min stolsgranne på planet, en 85-årig dam från Motala, när vi sitter och småpratar om träningspasset vi just avklarat genom terminal två på Kastrup.

Det är klart jag är imponerad. Vilka resenärer. Det här kommer att bli en härlig vecka.

Och efter att ha missat fikat på flygplatsen, smakade det snacks som bjöds på flyget, fantastiskt gott :-)

torsdag 28 augusti 2014

Crosstraining

Veckans klubbträning är ännu tuffare än förra veckan. Nu börjar set likna något :-)

Efter uppvärmning blandar vi backe och fartlek med spänst och styrka.

Efter drygt en timme är det över. En timme med hög puls och fullt fokus. Och helt underbart att kunna maxa - utan några känningar som hindrar.

tisdag 26 augusti 2014

Mindre onyttiga muffins

Till kvällens tränarmöte har jag bakat muffins modell nyttigare.

Mixar dadlar och ägg och blandar därefter i mandelmjöl, kokosolja, kakao, vaniljpulver, en gnutta salt samt bakpulver. Gräddar drygt 8 minuter i ca 200 grader.

De läckra kakorna avnjuts tillsammans med tränarupplägget för hösten. Vi kommer att variera med crosstraining, stavpass och intervaller på torsdagar samt genomföra Torsbyläger i november och ta upp anmälningar inför vinterns Orsaläger och Tjejvasaresa.

Det kommer att bli en bra höst. Självklart.

Kullahalvön

Det är roligt med nya vägar. Inte alltid följa gamla spår. Att se något nytt berikar. 

Kullahalvön har jag inte stiftat bekantskap med än, förutom den plats söder om Mjöhult, där vi slagit läger för helgen :-) 

Jag åker upp till Mjöhult och förbi musteriet, passerar skylten mot Rögle och förundras över att ett hockeylag härifrån kan vara så bra, fortsätter i riktning mot Helsingborg men tar snart av upp mitt Ingesgärde - där jag sedan vänder tillbaka mot Mjöhult.

Det blir drygt en timmes stakning ute på den skånska slätten. Aningen vind, bra asfalt och knappt några bilar denna tidiga morgon. Inget hav och inga backar. Med mer tid kunde jag tagit mig bort till havsutsikten. Men det sparar jag till en annan gång.

Nu är det ungdomarnas friidrott som gäller igen. På programmet idag står bland annat stav. Dags att byta fokus :-)




lördag 23 augusti 2014

Ängelholm

Friidrotten tar oss denna helg till Skåne och Ängelholm. Det innebär, förutom friidrotten, nya träningsmiljöer och rundor. 

Morgonens löppass tar nästan en och en halv timme. Jag springer på Kullahalvön och passerar gård efter gård, och inte en enda backe. Tänker att här behövs tempo- och intervallpass för att få upp flåset. Det är raka motsatsen till Skurugatavägen, men omväxling förnöjer.

Fortsätter dagen med att beskåda två nya personliga rekord, två segrar och ett par andraplatser.

Eftermiddagsfika intas på Mormor Olgas café, mitt i centrala Ängelholm - och innan vi är tillbaka i närheten av Mjöhult tar vi omvägen förbi Bjärehalvön med stopp i Vejbystrand, Torekov och Båstad.




torsdag 21 augusti 2014

Crosstraining

Det är blött idag med. Lappen jag skrivit ned dagens pass på skulle såklart varit plastad :-) Men till nästa gång kan jag det. Backe och styrka. Flås och ben. 

Första torsdagsträningen på ett tag. Skönt att vara igång igen.

onsdag 20 augusti 2014

Regn, regn

Från strålande sol i Eksjö till ett ihärdigt regn i Lövhult. Rullskidor i blötan är ingen favorit - så det är bara att bita ihop :-)

Medan ungdomarna kör teknik och backe stakar jag ihop 13 km på rullskidbanan. Långt ifrån det bästa passet jag åkt - men ännu en timme att registrera på funbeat.

Och nu räcker det med regn :-)

tisdag 19 augusti 2014

Frisk och vältränad

Börjar dagen med egen träning. Intervaller på banvallen med Malin. Tio stycken 30-sekunders. Hela rundan 8 km  med en tidsåtgång på 45 minuter. 
Har inte kört löpintervaller på vääldigt länge - nästan glömt den grymt sköna känslan av att vara helt utpumpad. Hel, frisk och vältränad.

Avslutar sedan dagen med andras träning. Det är ett gäng unga och lovande friidrottare som kör löpskolning, backintervall med mera. 

Fanns inte en chans för mig att orka ett pass till -  efter morgonens intervallpass. Så jag tar del av träningsvilliga ungdomars vardag från åskådarplats - där jag får agera ledare då dagens ansvariga är på annan plats.

Det är regn, rusk och kallt men samtidigt en enorm entusiasm - som värmer. Dessa ungdomar vet i tidig ålder hur man bygger en frisk och vältränad kropp.

söndag 17 augusti 2014

Samarbete med SkiProAm



Läs här om mitt samarbete med SkiProAm :-)

Blött och vältrafikerat

Efter Anneberg och backarna upp till Solberga åker jag rakt fram i rondellen. Sist jag åkte här var det vänstersväng och Nässjö som gällde. Då knappt tre mil, idag drygt tre.

Stakar således på mot Sund och därefter i riktning mot Huskvarna. Regnet kommer några kilometer efter Solberga och är med mig mer eller mindre hela vägen tills jag strax före Lekeryd, blir upphämtad.

Kan konstatera att bilisterna på väg 132 håller hög och jämn hastighet - även då man passerar rullskidåkare. Och det är klart - uppehåll är att föredra då man rullskidåker. Men annars, ett helt ok pass :-)


lördag 16 augusti 2014

Långpass

Det är drygt ett år sen jag sprang så långt sist. Samma runda idag, men då slutade det med den blödning i knät som sedan resulterade i det segdragna hopparknä -som jag lyckligtvis inte känt av den senaste månaden.

Morgonens tidiga pass på 15 km-rundan är syrerik efter nattens regn och jag kan konstatera att spåret har ändrat utseende  det sista året. Avverkningen som gjorts i skogen gör att det känns som en helt ny runda.

Tar mig runt på drygt en och en halv timme. Ett lugnt distanstempo med naturliga pulsökningar i de många, och bitvis långa, backarna.

Det är verkligen underbart att springa. Löpning i allmänhet och långpass i synnerhet :-)


fredag 15 augusti 2014

Fredagsfika

En nyttigare variant på fredagens fika. I stället för vetelängd, kaka och muffins.

torsdag 14 augusti 2014

Tabatastyrka

För första gången testar jag tabatastyrka hemma. Växlar mellan två olika övningar i varje omgång, vilken är fyra minuter. Varje övning håller på i 20 sekunder följt av 10 sekunders vila. Jag kör fyra omgångar och får ihop 16 minuter - och det gäller att köra på hårt i varje övning, det är ju bara 20 sekunder...

onsdag 13 augusti 2014

Lövhult

Hade det inte varit för den rejäla skur som kom efter en halvtimme, hade passet blivit dubbelt så långt. Men nu nöjer vi oss istället med 30 minuter. Ett pass med stakintervaller och bra träning för magmusklerna :-)

Lövhult igen. Rullskidor och onsdagsträning. Nästa vecka börjar vi på allvar. Häng med om du har lust.


Morgonpass för välmående

- Neeej! skriker en man samtidigt som jag hör lätta, snabba steg närma sig. Det är en hund som snart rusar i full fart mot mig. En meter innan han är ifatt stannar han dock och vänder om. Jag hör hur mannen pustar ut av lättnad, medan jag själv fortsätter framåt. 

Det gick ju bra.

Förutom den inte helt ovanliga incidenten med hunden, är det en morgon som börjar på bästa sätt. För det är faktiskt helt fantastiskt att börja en vanlig arbetsvardag med ett löppass. En sådan dag kan inte bli annat än bra. Känns baksida lår, knän och höfter helt ok är det ännu ett par nivåer bättre.

Så här i efterhand undrar jag hur mycket bättre många skulle kunna må om de startade dagen med lite fysisk aktivitet? Inte bara för konditionen utan lika mycket för välmåendet. 

Ett morgonpass på 6 km och 35 minuter ger kanske inte heller den träningseffekt som en långloppsåkare behöver - men välmående behöver vi ju alla.

måndag 11 augusti 2014

Cykla i Eksjö

Dags att damma av cykeln igen. Måndagsträning i dag med cykelklubben. Något mer teknisk åkning än den vi är vana vid då vi utgår från skidstugan. 
Det blir i alla fall bra träning även om pulsen går ner väl mycket när man fegar bland rötter och stenar :-)
Vi kör delar av teknikspåret och får ihop 1,5 timme med inslag av riktigt pulshöjande backar.

söndag 10 augusti 2014

Gröna drinkar

Gröna drinkar för att boosta energin. Fullproppat med vitaminer och mineraler - något du inte kan tugga i dig. 

Gårdagens drink var gjord i råsaftcentrifug, dagens smoothie i mixer. Recept enligt följande:

Ett paket färsk spenat, ett par msk linfröolja, ett äpple, en citron och en liter vatten. Mixa ett par minuter och tillsätt några isbitar.

Skål!

Rullskidor i Stockholm

Det blir några pass till innan vi summerar Stockholmshelgen. Rullskidor i närområdet, på cykelvägar, med stakning. Möter bara löpare och människor ivriga att ta sig till den närbelägna sjön. Rullskidåkarna håller till någon annanstans.

Det blir också ett varv runt sjön. Med löparskor och backintervallbetonat tempo.

Och seven minutes workout - två gånger. Därtill gröna drinkar (kommer recept senare) och sol. En komplett helg, helt enkelt :-)


lördag 9 augusti 2014

Med löparspår runt knuten

Med pool och all inklusive, pendeltåg ett stenkast bort, 10 minuters resa till Stockholm city och löparspåret runt knuten. 

Ett morgonpass på dryga milen och frukosten ute på altanen, ovanför poolen.

Inte alla som har bror och svägerska i Stuvsta - med fantastiska träningsmöjligheter och motiverande miljö.


onsdag 6 augusti 2014

Tre timmar och fem mil

Några timmar på östgötsk mark blir det. Känns alltid lika bra :-) Stakar och stakar och efter tre timmar och tio minuter ser jag äntligen skylten som välkomnar mig till Tranås. Svänger in vid Bredstorps idrottsplats och har då fått ytterligare fem mil till statistiken. Inte helt fel för en onsdagskväll.

Och varför åker man till Tranås? Av den enkla anledningen att barnen har träning där i kväll och jag såg min möjlighet. Medan de friidrottar i Tranås genomför jag min träning till Tranås - och så åker vi gemensamt hem. Optimalt, som jag ser det.


måndag 4 augusti 2014

Träningsläger i oktober

Tänk dig att utöka ett koncept från proffs till att också innefatta amatörer. Tänk dig till exempel att åka på läger - med proffs men för amatörer. En resa där helpension, all inklusive, tillsammans med träningar, spa och vackra omgivningar står i fokus - och det redan i oktober :-) Skulle du hänga med? Datum är 16-19/10 och platsen är Österrike. Mer information inom kort.

lördag 2 augusti 2014

Bra form

Kommer i väg lite sent, vilket gör att drickstoppen blir färre och kortare och tempot högre. Från starten i Eksjö till dagens mål, som är Skogsvallen i Nässjö, tar det 1.45. Och då har jag åkt nästan tre mil. Känslan av medvind och upplevelsen av att utförsbackarna är fler än de som går uppför - trots att Nässjö bevisligen ligger högre än Eksjö - visar på bra form. Med god marginal hinner jag fram till P13 Häck och får se tävlingsrekordet slaget av Carl, då han blir tvåa efter suveränen från Norrköping. De är i bra form de också. En känsla som slår det mesta :-)



fredag 1 augusti 2014

Vardag igen

Efter några veckor på högre höjder, utan rullskidor, känns det bra att landa på Skurugatavägen - på rullskidor. Det är med andra ord vardag igen. Löppass i Skåne med havet som utsikt och morgonpass med bästa träningskompisen på hemmaplan och morgonens timmeslånga rullskidpass får sammanfatta veckans träning. Men då återstår helgen :-)