onsdag 29 april 2015

Platser till Marcialonga 2016

Äntligen är det klart! Nu finns det 35 platser till Marcialonga den 30/1 2016. Det är Taxi Nyberg i Eksjö som ordnar med resan och jag är med som reseledare. Vi åker buss från Eksjö vid lunchtid på onsdagen den 27 januari. Cirka ett dygn i buss innan vi är framme vid hotellet. Loppet går på söndagen och vid lunchtid på måndagen börjar vi rulla hemåt. Halvpension nere i Italien. Priset blir klart inom kort (ca 8 500?). Boka hos Taxi Nyberg tfn 0381-121 00.


söndag 26 april 2015

Variation?

Tre pass, tre rullskidåkning och tre gånger på Skurugatavägen. Det är inte mycket till variation denna vecka. Dessutom runt en timme varje gång. Skulle ju kunna ge mig ut på cykeln istället? 
En stor anledning till att det gärna blir rullskidor, då jag inte kan springa, ligger i motivationen. Rullskidor tillhör min topp-tre lista över träningsaktivitetet :-) Där hittar vi ännu inte cyklingen, även om det är ganska kul det med.

I väntan på att det Nya Skidåret, som inleds i maj, rullar jag vidare för bättre form.


lördag 25 april 2015

Recept

Rödbetsbollar före träning och blåbärsbollar efter träningen. Här är recept för rawfoodfantasten :-)

Rödbetsbollar

2 msk rödbetspulver
1 msk acaipulver
1 dl mandlar
6 st dadlar
3 msk kokos plus lite att rulla de färdiga bollarna i
5 msk smält kokosolja
1 dl havregryn

Mixa alla torra ingredienser först sedan i med dadlarna och mixa vidare. Blanda sist i kokosoljan. Rulla bollarna i kokos.

Blåbärsbollar

2 tsk blåbärspulver
1 dl gojibär
4 dadlar
1/2 dl hampapulver
1 dl mandlar
1/2 dl pumpafrön
4 msk smält kokosolja
Eventuellt 2 msk kakaonibs

Mixa alla torra ingredienser, sedan i med dadlarna och blanda slutligen i kokosoljan.

Förvara i kyl eller frys!


torsdag 23 april 2015

Rullskidor igen

Det blir rullskidor istället för löpintervaller denna torsdag. En kväll med rejäl blåst på Skurugatavägen. Det är jag med klassiska rullskidor och Olof med skejtvarianten. Vi summerar en timme i både med- och motvind. För Olofs del är det premiär för i år medan jag själv bockar av veckans andra rullskidpass :-)


onsdag 22 april 2015

Toppform vid 50 1

Dags för en avstämning av den Toppform jag letar efter. Än är det god tid och visst har jag redan funderat en del och rent praktiskt genomfört en del. Och för dig som inte vet, handlar det om min toppform vid 50 år, i januari 2016. Vad innebär toppform, och hur kommer man dit?

Vintern och skidsäsongen är för länge sedan förbi. Trots en relativt "dålig" vinter, har vi fantastiska förutsättningar i Eksjö och sammanlagt får jag ihop ungefär 55 timmar. Jag åker tre långlopp och tre "vanliga" tävlingar samt två klubbmästerskap. Och vad säger detta om formen? Jo, att skidåkningen är bra, både för den fysiska formen och välmåendet som för den mentala biten. För att nå en den där toppformen är skidåkning helt klart en av pusselbitarna. För välmåendet är väl själva Toppformen, eller?

Men nu är det sedan länge barmark och löpningen är återigen en del av min vardag. Jag följer det träningsprogram som främst har till syfte att hålla mig skadefri. Och det gick ju - sådär.
Jag kom ändå igång bra och vad är väl en muskelbristning i vaden? Det tar några veckor (en månad?) och under tiden får jag njuta av mer rullskidåkning än planerat. Känner dock att jag behöver löpningen. Den är också en bit i det pussel som ska läggas och där alla bitar till slut ska visa på Toppformen.

Helgens yogaövningar är definitivt något för en kropp som hängt med i 50 år. Vi blir stelare och stelare. Rörlighet är ett nyckelbegrepp för att värdigt ta sig an födelsedagar efter 50.

Styrkan då? Rent krasst är det så att musklerna börjar förtvina redan vid 30. Hur är då statusen hos en 50-åring?
Men lugn. Jag har gymmet tvärs över jobbet och har faktiskt inte på många, många år tränat så frekvent styrka som nu.

Kondition, styrka, rörlighet - är det bara de pusselbitarna som ska in i Toppformen? Antagligen inte. Det är bara grunden. Det är väl som om man hade en pyramidformad modell, med en bas som det självklara innehållet av det som krävs för att ens orka vara 50. Kondition, styrka och rörlighet.

Om jag ska låta denna grund, bara vara en grund, för annat, eller om det är det som jag bygger vidare på för att satsa ännu mer - på en tid eller placering inför nästa säsong, det har jag inte planerat än.

Ändå ingår mål och drömmar i den pyramid som jag sakta i mitt inre börjat måla upp. Utan mål kommer man ingenstans och utan drömmar blir det inget mål.

Så jag jagar vidare. Eller letar vidare. Känner efter. Hur mår man som bäst när livet hamnar på andra sidan 50? Hur tränar man och vilka mål har man?

Det är många frågor, där svaren i vissa fall så sakta börjar klarna och där det i vissa fall fortfarande är rena dimman. Men det är bara april än. Vid nästa avstämning har jag säkert kommer längre i mina funderingar :-)




tisdag 21 april 2015

Rullskidor

Ja, det är väl lika bra att ta fram rullskidorna. Det är min räddning vid skada och lika mycket träning som - ren njutning? Åtminstone en dag som denna, finaste vårvädret och en stark, pigg kropp. De rytmiska stavtagen i asfalten blir som meditativa efter en stund och en skön sinnesro sprider sig sakta i hela mig

Det måste vara ungefär ett halvår sen sist, ändå känns det som igår. 

Skurugatavägen, Bodabacken, vitsipporna och den knöliga asfalten som ger ett nästan perfekt stavfäste.

Och det känns bra. Undrar om det bara är solen som ger den där extra energin? Eller om jag verkligen är starkare än i höstas?






söndag 19 april 2015

Hälsofik och mindfulnessdikt

Min yogahelg avslutas på samma sått som den startade i fredags, med en smoothie på Blueberry. Med tanke på vad jag just blivit påmind om, att leva i nuet, involverar jag alla sinnen jag kan inne på hälsofiket. För helgen har ju handlat om mer än yoga, nämligen det ganska närliggande mindfulness. 

Som avslutning på kursen fick vi denna med oss:

Att leva i nuet är livets teknik. Men hälften väljer det nu som gick. Och hälften väntar på nästa. Det förgångna nuet och det kommande kommer aldrig i livet tillsammans. Så människors livstid går därför åt till att bara minnas och vänta. För det nu som gått är alltid förbi och det kommande blir aldrig det rätta, så se därför till att det nu som du lever i, en gång för alla  är detta.
Piet Hein 


Mindfulnessyoga och vila för vaden

Det blir en söndag i yogans och nuets tecken. Ett försök i att lita på det innevarande ögonblicket och att stanna upp och hejda sig i stunden.

Ja, något sådant. Stilla sinnet ännu en dag...och totalvila för vaden. Det sista nog så viktigt.

lördag 18 april 2015

Kale-drink, espresso och yoga

På något vis söker nog kroppen en balans. En näringstät kale-drink på Blueberry, på Sibyllahatan, balanseras upp av en espresso i närheten av Gästrikegatan. Den, i vanliga fall, fysiskt ganska hårda träningen, balanseras upp av lugn yoga. 
Den lugna yogan i detta fall är mindfulnessyoga, på Axelsons i Stockholm. Och det bästa är att den fortsätter i morgon :-)



fredag 17 april 2015

"Gubbvad"

Surt sa räven... Gårdagens torsdagsträning uppe vid skidstugan slutar snöpligt. Krampkänning i vaden och en känsla av att "detta har jag varit med om tidigare".

Ja, ja. Ärligt talat finns det värre saker än en gubbvad. Tåhävningar och löpvila är inte hela världen. 

Ganska lägligt väntar nu också en helg i rörlighetens tecken. Det är kanske det som saknas, för en person som letar efter toppform vid 50?

onsdag 15 april 2015

En ny dag

Alla pass har inte som huvudsyfte att förbättra den fysiska hälsan. Ett morgonpass som det idag är mer av karaktären återhämtningspass. Och mer för den mentala hälsan. En syrerik morgon, efter nattens regn, uppehåll och vindstilla, drygt en halvtimme i löpartrans och sedan kaffe och nybakat bröd. Så kan också en dag starta :-)

söndag 12 april 2015

Styrka i Växjö

Dagens träning är mest i teorin. Men rent fysiskt testar vi ett enkelt styrkeprogram, utan vikter, som är ypperligt att toppa löppasset med :-) Idag inomhus, men går lika bra att utföra utomhus.


lördag 11 april 2015

Växjö

Från vinter till vår. Från snö till barmark. Från skidåkning till löpning. Från Idre till Växjö.

Istället för sovmorgon hämtar Annika upp mig tidigt. Vi har Växjö som mål och Löptränarutbildningen som helgens stora begivenhet. Det är praktik och teori, mat och kaffe och slutligen en god middag med trevliga ungdomstränare från Nässjö som sällskap. Och uppgiften för morgondagen, att planera en årsträningsplan, hinner vi med - och nu återstår bara frågan hur vi ska hinna med den :-)


torsdag 9 april 2015

Veckans och vinterns sista skidåkning

Det är den nya favoriten, Slättvålaspåret, som nu sätter punkt för både veckans och vinterns skidåkning. Solen har legat på och det går tungt i den lösa snön. Jag njuter istället av fjällens vackra vårvinterlandskap, som fortfarande erbjuder oväntat mycket snö, även om en del smälter bort dagar som denna.

Ännu en vinter har passerat och många mil har skidats. Ännu en påskvecka i fjällen och återigen en vår i antågande.

Men vi har en kväll kvar, en middag och några kortspel. Det gäller att ta vara på tiden. Snart är det vardag igen.



Burusjöspåret med fotostopp

Jag tar rygg på en tolvåring. Det är han som har valt runda och som nu väljer tempo. De suveräna spåren är fortfarande hårda och från en klarblå himmel skiner den åtråvärda solen. Man kan bara konstatera att utan den blir det inte riktigt lika bra. 
Med fotostopp och vätskepåfyllning får vi ihop en och en halv timme med D-vitamin, skidglädje, ren njutning och lite pulshöjande backar.




Skarskidåkning

Om man liknar skidåkning med en trerätters måltid där rullskidåkningen motsvarar förrätt och vinterns skidåkning är huvudrätten, ja då är detta desserten, vårens skarskidåkning. Gärna en tidig morgon i takt med att solen går upp.




onsdag 8 april 2015

Städjan

Några bonusbilder på Städjan från eftermiddagens tur runt milen. Idre Fjäll som bäst :-)



Grövelsjön

Skare, sol och småblåsigt :-) Vi åker på leden och skaren och ser bort till norska gränsen. Ett varv på femman avslutar passet. 
Vi tar sedan plats inne i restaurangen där dagens soppa avnjuts med en panoramautsikt mot de fjäll där vi nyss skidat.

Grövelsjön. Kanske inte främst för träningen - men visst får man upp flåset på femman om man väljer att varva där några gånger. 

Att åka längs med leden och skida på skaren är för själen, med vidderna och den sagolika kulissen av fjälltoppar i varje väderstreck.

Med fjällanskapet på näthinnan lämnar vi sedan ett skidparadis för ett annat, då vi tar oss tillbaka till Idre Fjäll. 








tisdag 7 april 2015

Repris

Det är synd att ändra på ett vinnande koncept. Byte av våffelstuga och några kilometer längre, annars som i går. Slättvålaspåret och våffla. Sol, skejt och sådär 24 km.



måndag 6 april 2015

Slättvålaspåret med våfflor

Ännu en dag runt Slättvålaspåret. Nya favoriten. 
Eftersom det inte finns våffelstuga utmed spåret tar vi oss efter avverkade 18 km direkt bort till Fäboden. 315 kronor. Om det är det man ska satsa på? Våffelbagare :-) 
Även om priset är hutlöst, smakar det gudomligt. Och visst betalar man för läget och känslan att sitta där mitt i backen, nöjd efter två timmars skejtande.



söndag 5 april 2015

Slättvålaspåret

Grym skidåkning. Och vilket spår!

Efter sovmorgon och rejäl påskfrukost ger sig Carl och jag ut på premiärtur. Slättvålaspåret. 18 km, varierad terräng, hårda fina spår och avslutningsvis en Backe på några kilometer. Från Västsexan upp till Stadion. Och vi är helt överens, bästa spåret i Idre. Bara en våffelstuga som saknas :-)