måndag 30 maj 2016

Skidresa till La Diagonela 2017




Smålandsbussen arrangerar resa till La Diagonela, nära St Moritz i Engadindalen, 2017. Med buss från Tranås, Eksjö, Nässjö och Jönköping till Landvetter. Flyg till Munchen och transfer till Pontresina i Engadindalen. Boende på 4-stjärnigt spa-hotell, precis vid längdspåren. Frukost och middag ingår. Vi åker tisdag den 17/1 och hinner åka skidor och njuta av det vackra landskapet i tre dagar innan själva loppet (antingen 65 km eller en kortare variant på ca 30 km). Teknikträning för den som önskar! Loppet går på lördagen den 21/1. Vi lämnar sedan Pontresina på söndagen för att flyga hem igen. Pris ca 10 900 kr.
Det är fantastiskt vackert, ett superfint hotell och underbar skidåkning!
Anmälan till: resebokning@smalandsbussen.se. Eller ring: 036-129300. Vid frågor mejla: cilla.hedin@gmail.com.

söndag 22 maj 2016

Cykelstaden

Motala. Är det någon stad som lever upp till namnet Cykelstad - så är det väl Motala.

När vi anländer till friidrottsarenan möts vi av minst 100 cyklister. Klockan är nio och de är samlade inför veckans långpass. I olika grupper ger de sig iväg. Snabba grupper och mindre snabba. Män och kvinnor. Och alla ser de lika proffsiga ut i sina cykelkläder och med sina fina cyklar. 

Själv har jag rullskidor med - som inte är riktigt så up to date. Dessutom saknar jag den där riktiga motivationen. Men. Är man ombytt och har tiden, så är det lika bra att ge sig iväg.

Tar cykelvägar ut mot Boren och hamnar slutligen på stora vägen mot Linköping. En sån väg där det är tillåtet med en hastighet som gör att man som rullskidåkare av bara vinddraget lätt kan tappa balansen. Jag vänder tillbaka och fastnar snart för en längre backe där jag kör upp och ner några gånger. Typ backintervall. Samtidigt som jag räknar till fler cyklister än bilar. Såklart. Jag är ju i Motala.

När jag rullar in på parkeringsplatsen utanför Idrottsparken, har redan årets Platensspel börjat. Det är kast och hopp och löpning. 

För mig väntar dusch och sedan ännu en dag som åskådare. Vilket känns riktigt bra nu med ett genomfört rullskidpass :-) Är det tungt att komma iväg kan man alltid påminna sig om känslan - efter genomförd träning.

Och cyklisterna, som gav sig iväg strax före mig, har antagligen flera timmar kvar att trampa. Innan de åter är hemma igen -  i Cykelstaden.




lördag 21 maj 2016

M-skylten

Mobilen ringer i gryningen. Vi äter en rejäl frukost, laddar med en ännu större matsäck och packar in allt i bilen. 

Vi ska till Skruv. Friidrotten tar oss återigen till nya marker. Visst har man hört talas om glasbruket, men annars?

Det visar sig vara en positiv upplevelse. Den lilla orten kombinerar Marknadsspelen med Marknad på campingen, ett stenkast från friidrottsarenan.

Vi anländer drygt timmen före första start. Själv är jag ombytt för ett löppass och ger mig av direkt. Frågar en funktionär om lämplig löprunda och - trots att jag är klädd i en Vasalopps T-shirt - får tipset att springa runt sjöarna, vilket innebär cirka - en kilometer. Eftersom min ambition är något större än så springer jag istället bort till campingen där marknadsstånden håller på att fyllas med diverse prylar, och fortsätter sedan grusvägen in i skogen.

Det är på den vägen jag efter någon kilometer ser M-skylten. M som i Mötesplats. M som i Marknadsspelen. Och M som i Marknad.

Utan tvekan är Skruv en mötesplats i dag. Detta lilla samhället blomstrar upp. Folk strömmar till från hela Småland - Öland, Blekinge och Skåne.

Marknadsmänniskor passerar friidrotten - och kanske stannar de till och kanske - finns en framtida stjärna där inne?

Själv springer jag vidare på den smala vägen. Jag möter sammanlagt två bilar. Njuter av fågelkvitter, lugnet, äppelträd i blom och liljekonvaljer påväg att slå ut. 

En sådan här M-väg är avstressande. Långt från den hetsen som finns på en annan M-väg. Motorvägen. För det är väl i den hastigheten vi är vana att röra oss? I full fart. 

Då är denna dag en kontrast. En dag att mötas. Friidrottare och supportande föräldrar, marknadsbesökare och Skruvinvånare. 

Känns som om vi är mitt i den småländska skogen. Långt från vardag och motorväg.

En avkopplande lördag helt enkelt.

Och jag känner på mig att det kommer att blir en riktigt bra dag. Med trevliga möten :-)







Och visst blev det åtminstone ett spännande möte. Prisutdelare är nämligen Angelica Bengtsson.



torsdag 19 maj 2016

Balans

Vilken morgon det är. Grönskan och våren i blom gör vägen upp till Skurugata bättre än vanligt.

Men så har jag också gårdagens spa-kväll färskt i minnet. Det ger den där extra energin. 

Massage och bad för själen och rullskidåkning för kroppen. Balans.




söndag 15 maj 2016

Stockholm

Fredag eftermiddag lämnar vi småstaden för storstaden. 
Men vi åker inte till Stockholm för musikens skull. Istället för Eurovision är det Stockholms öppna DM i mångkamp. Friidrottare istället för artister, representerande klubbar istället för länder och olika grenar istället för sånger. Men tävling är tävling och resultatet avspeglas i antal poäng.

Det är kallt. Det regnar. Det blåser. Och tävlingen genomförs under både lördagen och söndagen. Ändå hinner vi med lite mer under vistelsen i Stuvsta. Som en helt fantastisk fyrarättersmiddag före Eurovision - på TV. 

Och ett löppass i Älvsjöskogen.

En helg passerar i rasande fart. Snart är vi hemma igen - redo för ännu en vecka. Som snart blir ännu en månad. Tiden går fort, när hinner vi egentligen andas ut, reflektera och återhämta oss? Då är det tur att man har träningen. Och inget - går upp mot ett bra löppass.


torsdag 12 maj 2016

Så mycket mer än ett rullskidpass

Plötsligt försvinner den trötthet som kan infinna sig efter en arbetsdag. Ett rullskidpass, lite sol och frisk luft och jag känner mig som en ny människa. 
Tänk vad lite som behövs. Få igång systemet, trigga igång må bra-hormonerna och släppa det man håller på med - för en stund. 

Dagens rullskidpass är rena meditationen i ett sagolikt vackert vårlandskap, i värme  och utan pulsklocka. En upplevelse som registreras på energikontot och som finns där på näthinnan och på något sätt bidrar med att förgylla tillvaron.

För ett träningspass kan vara så mycket mer - än bara träning.



tisdag 10 maj 2016

Bilder Skottland

Det är vardag igen och allt rullar på som vanligt. Men minnena består. Förra veckans upplevelse ligger där på näthinnan - och visst ger det energi att tänka tillbaka på. Här några fler bilder:












söndag 8 maj 2016

Skottland

Glenlivet, Famous Grouse, Oban, Tomintoul, Edradour... Det är rena julafton för whiskyälskaren. 
Men resan erbjuder mer än livets vatten. För det är nog just för den vackra naturen, den spännande historien och dagens gästvänlighet som jag återkommer. År efter år.
Med en härlig grupp, god mat och ok väder blir det en toppenvecka.





måndag 2 maj 2016

Nytt Skidår

Tiden är mogen för ett namnbyte. Fokusbyte. Från träningsblogg till hälsoblogg? Kvar finns träningen - som alltid - men inte bara och inte lika mycket. 

April har passerat. Med korta pass. Några gånger på rull, någon gång med stavar i Högefällebacken och som i dag - lunchlöpning i solen - 30 minuterspass med uppvärmning, intervaller och kort nerjogg. Det gäller att ta vara på tiden. Förbruka den väl. 

April har också bjudit på fest. Två 50-årsdagar har ju nyligen passerat. 

Bjudningar - hos mig - innebär oftast någon form av rawfood. Och just det var temat när Annika nyligen bjöd in till morgonpass med efterföljande brunch.

Helgens besök resulterade i ännu en tur till vackra Skurugata - och inte bara rullskidvägen utan hela naturreservatet.

Och snön är borta - nästan. Hittade under gårdagen den snöfläck som faktiskt fortfarande ligger kvar. På konstsnöspåret. Någon dag till kanske? 

Annars är det friidrott som gäller. I regn, kyla och sol. Oavsett. Och i helgen väntar tävlingspremiär. För ungdomarna.

Själv missar jag den stora dagen. En Skottlandsresa väntar och - en överansträngd hälsena ska få vila?

Det nya skidåret har börjat. Och jag är med :-)
Alternativträning och vila ingår. Vad det innebär i Skottland återstår dock att se.