söndag 31 mars 2019

Stora Hyttnäs, Stabergs bergsmansgård och Springande intervaller

På andra sidan Carl Larsson-gården i Sundborn, ligger Stora Hyttnäs. Trots att även denna turistattraktion börjar på S, som så mycket annat, missade jag att nämna den igår. Ändå tog vi svängen förbi.



Bara cirka 100 meter från där bilden är tagen ligger Stora Hyttnäs. Carl Larsson-gården ligger förövrigt vid Lilla Hyttnäs. Det Stora Hyttnäs är ett högborgerligt sekelskiftshem med en typisk 1800-tals trädgård i tysk stil. Paret som flyttar hit på 1880-talet, bygger om trädgården från att ha varit en typisk bergsmansträdgård till en prydnadsträdgård. Men så här tidigt på säsongen är det inte mycket att se av den trädgård som idag sköts av ideella krafter.
Idag fortsätter alltså turistandet i Falun med omnejd, med Sevärdheter och aktivitet med begynnelsebokstaven S. Först ut Stabergs bergsmansgård. Med en barockträdgård från 1700-talet. En rik bergsmanssläkt anlägger denna trädgård på tillräckligt långt avstånd från Falun, där jorden inte påverkats av gruvan och de gifter som blir resultatet av gruvdriften.







Fruktträdgården med ett 30-tal gamla sorter och hela den övriga trädgården skulle vara kul att se i säsong.
Caféet besöker vi innan turen runt Runn fortsätter.







Innan vi är tillbaka i Falun igen passerar vi Ornässtugan. Förra Falun-besökets utflyktsmål.
Dagens träning är sista S:et, nämligen Springande intervaller. Runt Tisken. Inte första gången. Varför ändra på ett lyckat koncept?



Sen lämnar vi Världsarvsstaden. Och Olof.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar