Många är intresserade av recept på glutenfritt bröd. Detta gjorde jag i går kväll - och gräddade i morse.
4 dl kallt vatten
2 dl rapsolja
1 nypa jäst
1 msk fiberhusk
4 dl havremjöl
2 dl bovetemjöl
1 dl hirsflingor
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt olja och fiberhusk och låt svälla några minuter. Tillsätt sedan de olika mjölsorterna och arbeta degen ordentligt (använd gärna en hushållsapparat). Det går givetvis att byta ut oljan eller delar av den till vatten istället. Degen bli något kladdare utan vetemjöl - det får man ta om man utesluter gluten :-)
Baka ut bullar och lägg på en plåt. Låt stå kallt över natten. Kylskåp är alldeles perfekt.
Grädda i ca 200 grader ca 15 minuter. Låt bröden jäsa i rumstemperatur då du väntar på att ugnen ska bli varm.
Alla ingredienser är givetvis ekologiska. Undantag jästen.
Bovete är en bra källa till kalium och B-vitamin. Hirs innehåller också B-vitamin och bland annat järn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar