söndag 4 augusti 2019

Polen

Det börjar inte alls bra. Tåget från Nässjö som ska ta mig till Alvesta för byte till Malmö, blir 13 minuter sent redan innan vi lämnat stationsområdet, p g a elfel. Som det såg ut skulle jag missa tåget från Alvesta. 
Jag vill verkligen ge en eloge till personalen på Krösatåget. Lokföraren växlar upp och tågvärden uppmanar till snabba av- och påstigningningar. Jag hinner. Och alla de som ska till Kastrup kan andas ut.



I Hässleholm är det ett planerat stopp innan avgång. Det ger mig möjlighet att tänka tillbaka på föregående helg i den skånska staden och dess närhet. Finjasjön, löpning och rullskidåkning. Men snart rullar tåget igen. Bäst att fokusera framåt. Polen. 
Den som reser har något att berätta, som någon lär ha sagt. Så jag kan nu berätta om Stettin, på polska heter det i och för sig Szczecin, men det namnet är både svårt att uttala och stava. 
Det är som alltid, upplevelsen präglas av gruppen. Denna gång, med chaufför och mig, ett 54 personer stort gäng. En stor grupp som känns liten. Hemtrevlig. Positiv. Engagerad. Många superlativ. Optimalt för en trevlig helg helt enkelt. Som efter första dagens resa, via färjan Gedser-Rostock, fortsätter med nästa dags lokalguidning, av en polsk norsktalande guide. Spännande. Och spännande är också valet av första sevärdheten. Stadens begravningsplats. Det som visar sig vara en jättepark där familjer och människor över lag gärna promenerar. Vi får höra hur de tidigare tyska gravplatserna försvann efter 1945 och hur gravstenar från platsen har hittats som byggnadsmaterial i staden. Hur kommunisterna ville att människor begravdes utan varken präst eller kors. Ja, vi är i Polen. En helt annan historia än den vi är uppväxta med. Denna plats som har varit i besittning av olika länder och som senast tillhörde Tyskland fram till slutet av 2:a VK.


Vår norsktalande guide.

Nu har vi lite mer koll. Både på staden och historien. Passar bra då vi på eftermiddagen på egen hand utforskar Stettin. Och laddar för kvällens middag. På en restaurang med typisk polsk mat. Även det - spännande. Och det lever upp till förväntningarna. Både mat och känslan av det genuint polska. Dessutom med en personal med gott värdskap, det är inte alla förunnat i denna stad.



Kvällen fortsätter sedan en stund till. Med utsikt över Odra, stadens flod, sitter vi ner och lär känna varandra.



Långt bort är tankarna på morgondagen. Men, det blir en morgondag. En fin sådan och shoppingutflykt på det. Och lite kulturellt och andligt då vi på vår väg till prisvärda köp, stannar till vid Stettins Stadsförvaltning,  alltså de pommerska furstarnas gamla borg som återuppbyggts efter 2:a VK. Där gör vi en kort promenad till statyn som restes till minne av påve Johannes Paulus II:s besök i staden 1987.



Det blir ännu en dag som avslutas med gemensam middag, denna gång på hotellet. 
Mätta efter ännu en fantastisk frukostbuffé sitter vi sedan nästa morgon redo i bussen. Det är dags för hemfärd. Fyra dagar går fort. Nu får vi leva på minnen av en helg präglat av polsk mat och dryck, fint väder, kanske ett besök på wellnessavdelningen och kanske någon nyinköpt vara? Kanske någon ny bekantskap och förhoppningsvis längtan efter en ny - Rolfsresa! Välkommen tillbaka! Kanske ses vi igen!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar