torsdag 18 februari 2016

Rödbetsbröd

Rödbetor är ett hett livsmedel bland tränande människor. Man har ju gjort tester som visar att ämnen i rödbetsjuice förbättrar prestationen. Dessa studier har idag några år på nacken och nu finns det produkter där man använder ett koncentrat av rödbetans aktiva komponenter. Det gäller främst nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen. Det får blodkärlen att slappna av och underlättar upptaget av syre från blodet ut till de arbetande cellerna.


Så varför inte passa på att använda dessa supernyttiga betor? Och använda färska rödbetor, och inte bara dyra pulvervarianter eller färdigköpta juicer. Jag brukar riva färska rödbetor och blanda i då jag bakar bröd. I ett kalljäst bröd blandar jag ut en nypa jäst i vatten, blandar i havregryn, rapsolja, dinkelmjöl, finrivna rödbetor och ibland även finrivna morötter och/eller sötpotatis. Jag kör i assistenten till en någorlunda kladdfri deg och fyller sedan en plåt (som får plats i kylen) med bullar. Låter det kalljäsa (kyl eller kallt skafferi) över natten och bakar ut på morgonen, ca 20 minuter i 200 grader (upplever att det brukar ta lite längre tid då det är grönsaker i degen).

Kanske något att förgylla kvällen - och morgondagens frukost, med?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar