måndag 15 april 2019

Bilfri rullskidväg, 500 kr-backen och Börjes museum

Då har precis en helg utöver det vanliga passerat. Till att börja med, ett besök i Gistad.



Upplevde kanske inte den idyll jag ser idag, då jag växte upp här. Men med åren har jag kommit att värdesätta landet och lugnet. Bara en sådan sak som att åka rullskidor på de idag asfalterade grusvägarna, i en timme UTAN att möta en enda bil! 







Men helgen varken börjar eller slutar med ett besök på östgötsk mark. För det börjar med ett spinningpass på hemmaplan och avslutas med ett stavgångspass i Landsbro i antagligen ett av Smålands tuffaste backområden. Och den brantaste av dem alla, även kallad 500 kr-backen, tar vi oss också uppför. Backen som har fått sitt namn efter att skidlegenden Lars-Gunnar Flink utmanat ett helt hockeylag på 70-talet, en och en, att alla tävla mot honom i backen. Den eller de som slår honom skulle få 500 kr. Han vinner självklar alla race, även det sista trots att han måste ha varit bra stum i benen vid det laget. 
Men tillbaka till söndagen. Det är träningsträff i Landsbro, i den grupp som ursprungligen åker rullskidor - men som är flexibel när det gäller träningsformer. Och just idag är backträning med stavar det bästa alternativet. Jag tror vi är 18 stycken - bara det. Rekord. Men denna träffs huvudattraktion är faktiskt inte själva träningen. 



För det här gänget, på bilden ovan, samt ett antal som kommer senare, ska gå på museum. Och givetvis inte vilket som helst. 



Utan Börjes Vasaloppsmuseum. Och här står han. Skidlegend nummer två idag. Anledningen till att nästan 20 skidåkande småländska tjejer (kvinnor, tanter...) förenas i ett träningspass och sedan detta museibesök.



Börje, som åkt 59 hela Vasalopp, har så klart mycket att berätta. Även om själva utställningen talar sitt tydliga språk.











Eftersom både Susanna, jag och Anette åkt Vasaloppet i Kina samma år som Börje, fick vi ju ha ett reunion-foto.



Och sist, men inte minst - vi börjar med en rejäl fika. Börje och dottern Ulrika har dukat långbord.



Och där sitter han, omgiven av alla Vasaloppsdamer. Världens mesta Vasaloppsåkare, Börje Karlsson. Han säger att han åkt färdigt. Jag undrar det? I vilket fall, en eftermiddag att minnas. Tack Börje!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar