fredag 3 februari 2012

Ludwig II av Bayern




Långloppet och Worldloppet König Ludwig Lauf har fått sitt namn av kung Ludwig II av Bayern. Vem är nu denna kung?

Jo, han är den person som avsatt tydligast spår i staden Oberammergaus historia. Ludwig II av Bayern (1845-1886) var en sagokung, en vek romantiker och en drömmare. Han var en svag monark med få politiska framgångar men han lyckades förbättra människornas levnadsvillkor. Ett av hans stora intressen vid sidan om konst och litteratur, var att uppföra slott. Linderhof, Neuschwanstein och Herrenchiemsee är tre praktfulla barockslott som kom att färdigställas. Ytterligare byggen fanns på ritningsstadiet men ekonomin och hans tidiga död satte stopp för dem.

1886 hade den bayerska politiska ledningen fått nog av kungen och ville avsätta honom. Han arresterades i sin säng på slottet Neuschwanstein och fördes av en psykiatriker till slottet Berg vid Starnbergsjön. Två dagar senare hittades de båda drunknade i sjön. Omständigheterna kring dödsfallen är fortfarande inte klarlagda.

Jag vet inte om man vill hedra kungen, som ändå gjorde en hel del för människorna, genom att ge hans namn åt loppet? Kanske får jag svaret i helgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar