torsdag 2 februari 2012

Passionsspelen i Oberammergau



Den lilla staden Oberammergau är känt inte bara för Worldloppet König Ludwig Lauf. Här har man spelat Passionsspelen sedan 1600-talet. Med några få undantag har spelen genomförts vart 10:e år. Passionsspel utvecklades från de medeltida kyrkospelen.

Från början utfördes spelen på kyrkogården. Först 1820 fick man en Passionsspelhall. I dag består byggnaden av en friluftsscen med bakgrundsbyggnad. En mindre scen med ridå finns bakom friluftsscenen. Teaterns bakre del som rymmer 5200 åskådare, har sittplatser under tak.

Rollistan från 1860 finns ännu i behåll, men det intressanta är att många familjenamn återkommer. Många roller går av tradition i arv i vissa familjer. Skådespelarna är alla amatörer, professionella får inte förekomma. Det är helt vanliga invånare i staden som är med. Några år innan börjar repetitionerna och speldeltagarna måste vid ett visst datum låta skägget växa. Inga peruker eller lösskägg tillåts och det är bara ett minimum av smink som förekommer.

Och vad handlar då denna teater om?

Vi går tillbaka till 1632. Detta år kommer de svenska trupperna in i Oberbayern under ledning av Gustav II Adolf. Därmed blev även Oberammergau drabbat. Svenskarna plundrade och härjade. I krigets spår kom pesten som med så stor kraft att man fruktade totalt utdöende i hela Oberbayern.

Oberammergau undgick länge farsoten. En av byns egna, som tagit plats som dräng i en grannby greps av hemlängtan och smög sig hem osedd en natt, förbi vakterna som posterats ut. Han var redan smittad och två dagar senare var han död. På några få dagar hade 84 personer drabbats.

Oberammergaus råd samlades till överläggningar i kyrkan och träffade en överenskommelse om att vart 10:e år uppföra ett spel till minne av Jesu Kristi lidande, om de bara förskonades från farsoten. Sedan detta löfte avgivits avled ingen i församlingen av pesten. Detta var 1633 och året efter uppfördes spelen.

Texterna moderniserades på 1800-talet och musiken introducerades 1815.

Vår resa till Oberammergau har skidåkning som syfte. Något Passionsspel får vi inte se. De går sommartid och nästa spel borde vara 2020. Sommartid i denna lilla pärla till stad är inte dumt heller. Ett träningsläger, kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar