onsdag 22 februari 2012

Tjejvasan - träningsupplägg

Inför Tjejvasan har vi organiserad träning en gång i veckan. Med undantag för sommaren så håller vi på hela året. Vi träffas vid vår klubbstuga och tränar oftast intervall eller stavgång i backe (så kallad stasprättande stavgång, då man springer med stavarna i backe). Till våren ska vi lägga in crosstraining var tredje vecka som komplement till stavar och intervall.

Vi är tre tränare. Trots det händer det ibland att alla tre är borta. Skador, jobb, barnens aktiviteter, inte alltid går det att få ihop allt. Men det hindrar inte träningen. Alltid någon annan av de erfarna deltagarna som leder. Mellan 10-20 personer brukar vi vara. Periodvis är vi färre.

Alla tränar inte för Tjejvasan. Det finns de som åker andra lopp under Vasaloppsveckan. Och det finns de som inte åker någon tävling alls. Alla behöver tydligen inte ett mål för att komma ut....

Lägret i januari då vi åker till Orsa är en del av träningsupplägget inför de tre milen på Tjejvasan. Skidvana och teknik.

Även en helg till Torsby och skidtunneln lockar. Skidvana och teknik. Och bra omväxling att göra något annat mitt i hösten.

Intresset för rullskidåkning är inte så stort. Ändå har vi haft flera som testat på nybörjarträning under en del helger. Det är egentligen ett av de bästa träningssätten - om man vill förbättra sig som skidåkare. Själv har jag ju kommit att gilla denna träningsform då jag två höstar i rad inte kunnat springa. Styrka. Överkropp. Något man saknar vid löpträning.

En del tränar spinning som komplement och en del styrketränar. Själv kan jag förbättra mig vad gäller detta. Fram för allt styrketräningen. Men det kommer. I vår så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar