onsdag 1 februari 2012

Oberammergau


Inför vinterns stora utmaning kommer här lite information, först om Oberammergau. En typisk småstad med drygt 5000 invånare. En stad som har en väldigt stark kulturell tradition. Bland annat de kända Passionsspelen som återkommer vart 10:e år (mer info om detta i kommande inlägg).

De omgivande bergen ger en mäktig relief åt staden som ligger 837 meter över havet. Stadsberget heter Kofel och reser sig brant 1363 meter. Toppen är prydd med ett kors. För den som vill finns en gångstig upp dit. Snabbast upp till toppen är en av stadssönerna. Hans tid är 19 minuter.

Genom staden rinner den lilla floden Ammer i sakta mak, inte ens en halvmeter djup. Vid den östra stranden ligger centrum med ett charmigt virrvarr av små gator. Husen är låga, i många fall förstärkt genom konstfulla freskmålningar på fasaderna.


Den katolska kyrkan är byggd i bayersk rokoko 1736-1740 och i sig ett under av överdådig invändig utsmyckning. Det var på denna kyrkogård som Passionsspelen uppfördes första gången, 1634.

En rundtur i staden vittnar om att hantverk är en betydande näring. Det är träsnideri det handlar om och gatorna kantas av otaliga souvenirbutiker som med sitt enorma sortiment måste vara en mardröm för varje inventerare. Det finns ett 100-tal yrkessamma träsnidare och återväxten är säkrad genom den yrkesskola som finns.

Det finns cirka 2500 turistbäddar vilket gör turismen till en betydande del av näringslivet.

För den friluftsintresserade finns mycket att välja på. Här är snösäkert och vill man åka längd finns många fina preparerade spår. För den som vill ha fina backar är det bara cirka två mil till Garmisch-Partenkirchen. Det är inte heller mer än två mil till den österrikiska gränsen för den som vill in i grannlandet och åka. Det finns även ett fint badhus, tennisbanor, fotbollsplaner och allvädersbanor för friidrott. Och de naturliga förutsättningarna för vandring är uppenbara. Markerade leder finns både högt och lågt. Är man klättrare eller bergsbestigare hittar man också kommit rätt.

Åker man König Ludwig Lauf, vilket är ett av Worldloppen, får man möjlighet att stifta mer bekantskap med denna lilla fina stad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar