tisdag 26 oktober 2010

Kolhydrater

Här kommer nästa inlägg om kolhydrater.

Att vi under evolutionen bara ätit kolhydrater i begränsad mängd och då nästan bara långsamma kolhydrater, är väl ändå ganska känt.

Många vet säkert också att vi inte är anpassade till jordbrukets snabba och alltmer raffinerade kolhydrater. Det leder till sötsug och överätande och överskottet lagras som - kroppsfett!

Glöm: du blir fet av fett.

Snabba kolhydrater som socker och vetemjöl gör oss sjuka. Och naturligtvis kan vi inte prestera optimalt på en kost som gör oss sjuka. Att mat med hög andel kolhydrater ska vara den optimala maten för dig som idrottar, är en myt som odlas i reklamen från livsmedelsindustrin.

Det finns flera idrottare som lever på en mer fettbaserad kost. Möjligtvis hört talas om Jonas Colting och Björn Ferry?

Jag läser i en intervju med Colting att hans matfilosofi är att maten ska underhålla hälsan. En idrottsman kan ju aldrig prestera från sjuksängen. Många ser maten mer som ett bränsle än en byggsten. Maten ska vara främsta vapnet (utöver sömnen) mot den stress som träning innebär. Många använder träning som en ursäkt "jag bränner ändå av kalorierna."

Till sist: Läste i Smålands Tidningen i dag något som väl måste vara ett tryckfel: "Visste du att....varje svensk i genomsnitt äter ett kilo rent socker och ett kilo vetemjöl varje veckan?"

Vad tror du? Är du en av dem?

4 kommentarer:

 1. Kolhydrater är effektiva för immunförsvaret. Colting är sponsrad av Redbull om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
 2. Oetiskt det där med Red Bull kanske, men han använder det i små mängder under triathlon. Är det någon som kan dricka det så är det väl han. Man behöver ju inte ta bort kolhydraterna helt, men väl minska....

  SvaraRadera
 3. Men hur äter du? Vad är dina åsikter? :)

  SvaraRadera
 4. Jag provade som sagt att äta mindre kolhydrater till Vasaloppet ett år, men sen var det alldeles för dålig mat på skolan vi bodde så jag fick äta det som fanns där, snabbmackaroner, mackor, margarin......helt värdelöst!!

  Jag äter helst mindre av kolhydraterna, men är inte fanatisk. Sen äter jag mycket fett. Eftersom jag inte äter rött kött blir det mycket kyckling och fisk.

  Jag mår mycket bättre och är piggare utan alldeles för mycket kolhydrater. Dock äter jag ju mitt hembakade bröd.... Framför allt är det ju sockret som inte är bra. Det är inte lätt att avstå jämt, då man är borta och så.

  I övrigt äter jag ekologiskt så mycket det går, i alla fall hemma.

  Vi påverkas mycket av vad vi äter, så det kan ju löna sig att ta reda på vad man mår bra av!!

  SvaraRadera