onsdag 16 maj 2012

Rullskidans historik


Det känns verkligen som om rullskidåkningen har ökat i popularitet. Men hur länge har vi åkt rullskidor?

Om jag hittat rätt information så byggdes de första rullskidorna redan i mitten av 30-talet. Det ska ha varit Italien och norra Europa som var de första att tillverka rullskidor.

Från 50-talet och framåt började man experimentera med olika modeller runt om i världen. Då längdskidåkning utvecklats till en tävlingssport ökade intresset för bra träning under uppbyggnadsperioden.

På 70-talet hade man utveckla någon form av standard för rullskidor och de första tävlingarna gick av stapeln. Då hade skidorna ett hjul fram och två bak. Mellanstommarna var från 70 cm upp till en meter långa. Vikten var ca 7 kg paret.

Hoppar vi sedan fram till 80-talet då dagens moderna rullskida började ta form. Den klassiska skidan har en spärr på bakhjulet medan fristilsskidan rullar fritt åt alla håll.

Själv har jag rullskidor av märket Elpex. De har några år på nacken men fungerar bra för mig. Swenor är ett annat vanligt namn och rullskidor man ofta ser. Men även vallaföretaget Skigo har rullskidor i sitt sortiment. Pro-ski har en populär rullskida, i alla fall för klassisk åkning. Ytterligare ett namn är Skike, som har en modell för både klassisk- och fristil, med lös häl. Med dessa ska det gå alla tiders att rulla ut på grus  och andra ojämna vägar.

Till rullskidorna finns det ofta flera hjul att välja på. Tävlingar körs på hjul som rullar lättare. Även ett träningspass då och då kan fungera bra på lättare hjul, för att få lite fartkänsla. Annars åks de flesta pass på något tyngre motstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar