tisdag 8 maj 2012

En helt vanlig tisdag....


Faktum är att en dag blir inte bättre än på vilket sätt man väljer att tänka om den och det man upplever.


En helt vanlig tisdag.

Sitter i vagn 7 på tåget till Malmö och har plötsligt tid att inleda den bok jag så länge velat börja med. Möjlighetstänk av Clas Malmström. Redan i inledningen skriver han om utmaningen att oftare uppleva glädje utan någon "särskild" anledning. Att bara vara här och nu, lugn, harmonisk och lycklig mitt i den vanliga vardagslunken. Att försätta sig i det närvarande och upplevande sinnestillstånd som är förutsättningen för entusiasm, glädje och välbefinnande.

Han skriver att forskning visar att vardagens tristess oftast beror på våra egna passiva förväntningar. Han menar också att det är fullt möjligt att höja vårt välbefinnande genom att ändra på våra upplevelsemässiga föresatser.

Kanske är det så att vi varje dag går miste om tillfällen till glädje eftersom vi är upptagna av att tänka på annat?

Själv tycker jag det påminner lite om Vårfulness (eller Skifulness, i alla fall i det avseende att man är här och nu) och genast hittar jag ett nytt ord: Resfulness. För även om dagen i dag tillhör jobbet är det ändå en resa jag och kollegan gör. En resa till Malmö. En resa i Vårfulness där våren blir allt påtagligare ju längre söderut vi kommer. Det är också en resa i nya läroplanen, kursplanerna och skollagen.

Det blir en timme "över" innan hemfärd. Vi hinner få lite "utomlandskänsla" då vi sakta passerar alla uterestauranger på Lilla Torg. Inne i en av stadens alla "Outdoor"-butiker blir det en pratstund om rullskidor, som tydligen är en storsäljare där. Vi får också lite andlig spis då vi utforskar St Petrikyrkan.

Framför allt blir det premiär för min del med Starbuckskaffe - i Sverige, vilket inhandlas innan vi tar farväl av storstaden och kliver in i vagn 7. Med exakt samma platser som på nervägen. Cirkeln är sluten på något vis.

En helt vanlig tisdag. En riktig kanondag. Även utan ett träningspass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar