tisdag 6 oktober 2015

Mallorcaresan

Det är Mallorcaresan som avslutar årets reseledaruppdrag. Och vilken Resa!

Vi är bara en droppe i havet bland turister som besöker ön. 26 miljoner människor, har man räknat ut på flygplatsen, är det antal som anländer hit via flyg i år. Addera sedan ett antal kryssningsfartyg på det. Ön har annars ca 900 000 invånare exklusive turister, och ungefär hälften av dem bor i Palma.

De första charterturisterna var svenskar. Året var 1953 och ingen kunde väl då ana hur utvecklingen skulle bli. Man har dock städat upp ordentligt från grisfester och annat som förr var en given del bland festande turister. Hotell har renoverats och statusen har uppgraderats. Hellre färre, men rikare turister.
De senaste 10 åren är det tränings/motionsturismen som ökat. Cykel, vandring, golf, klättring...
Och dessa människor kommer så gott som året runt numera. Antalet vandrare på ön är t ex ca 50 000 på ett år. 

Vi har hamnat rätt, tänker jag. En tränings- vandrings- och må braresa i oktober - helt perfekt.

Vi är dock inte de enda svenskarna. Vår guide informerar oss om att just svenskar är de som investerade inte bara mest 2014 utan också dyrast.

I Palma har man en egen "regering" med representanter från de fyra öarna. 
Staden anläggs av Romarna på 100-talet f Kr och de bygger ett tempel på en av Palmas tre toppar. Runt år 900 erövrar muslimer ön och de blir kvar 200 år. 

Idag består Mallorca (som storleksmässigt är lite mindre än Gotland) av 53 kommuner. Visst skulle det vara mer ekonomiskt att slå ihop kommunerna, som vår guide säger,  men hur löser man arbetstillfällen då?

Avslutningsvis några tips på "souvenirer" att ta med hem. 
Olivoljan är fin och utbudet av ekologiskt är stort. Öns viner med bland annat de ekologiska från Binissalem, är väldigt goda, skor från det inhemska märket Camper, kläder av inhemska och andra spanska märken, Majorica pärlor, jungfrusalt - sal d'es trenc- som vår guide rekommenderar och mandlar, nötter och dadlar.

300 soldagar om året säger statistiken. Och vi kan notera sol varje dag, inklusive morgondagen som också lovar - sol.

Jag tar med mig en fantastisk vecka med minnen som finns lättåtkomliga då höstmörker och kylan snart gör sig påmind. En helt underbar grupp med 17 positiva, glada, pigga och stämningshöjande människor från 16 till 78 år.

Vilken vecka. Och vilken Resa. Och en dag kvar...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar