fredag 9 november 2018

Allt för hälsan

Älvsjö och årets Hälsomässa. Inget nytt under solen. Men inspirerande. 



Först en espresso och ”grön boll” på Blueberry.

Sen vidare till mässan. Först PT:n som är verksam i Jönköping, Kristian Thalin. Han pratar om stabilitet och rörlighet och han visar hur några enkla tips kan få oss att bli mer rörliga. Bra föreläsning och duktig kille.



Därefter Hanna Sjöström från Naturligt snygg. Glow. Har hört henne i olika poddar. Kul ämne. Och de fyra tipsen hon förmedlar för bättre glow är bra:
Optimera kosten. Vi är vad vi äter... Ta hand om din tarmflora.
Testa olja. Invärtes och utvärtes. 
Andas djupt. Komma ner i varv, ja sänka stressen.
Kosttillskott - för vem får verkligen i sig en balanserad kost och tar upp alla näringsämnen?

...och D-vitamin för en friskare och gladare människa, vilket ger glow enligt Hanna!



Stressföreläsningen med Helena Schiller är också bra. Hon rekommenderar KBT för den med svåra sömnproblem. 
Vi får höra att kroppen ofta tar igen en missad sömn med bättre kvalitet natten efter. Och det är ju djupsömnen som är det viktiga. Det är den första delen av nattens sömn, där vi får återhämtning och bygger ny energi. 

Tre nya parametrar när det gäller vad som styr sömnen och som vi inte haft med på vår sömnkurs:
Dygnsrytm.
Sömntrycket(/behovet), vilket ju är större efter några nätter med sämre sömn eller som påverkas av att man kanske tog en lååång sovmorgon.
Aktiveringsgraden. Kan vara stress/fysiologisk uppvarvning. Till exempel tänka på saker som stressar - och att göra detta på natten - är inte bra... Att minska sömntrycket är ett tips för bättre sömn som vi får i slutet av föreläsningen.

Mycket stress ger som bekant högre kortisol och högre kortisol på natten tar över lite av melatoninet (alltså sömnhormonet) - och genast förstår vi hur stressen påverkar sömnen.

Regelbunden träning sänker kortisolet - och kan alltså påverka sömnen positivt.



Är man på hälsomässa måste man ju äta hälsosamt. 



Chèvreost med nakenhavre (som jag nog aldrig ätit tidigare...). Ganska ok, havren sådär om jag ska vara ärlig. Men sallad är ju alltid gott!

Därefter har jag tre föreläsningar kvar (går på ytterligare två men de håller inte riktigt samma klass). 



David Ek pratar träning och kost. Hinner inte förmedla någon nyhet på sina 30 minuter.



Ulrica Norberg pratar återhämtning. Vi har både en gas och - broms. Få ut mer av livet genom att återhämta dig. Vila. Se till att få ”Nolltid” mellan två händelser/möten/när man bryter ett mönster och gör något annat. 
Meditation, yoga och andningsövningar är fina exempel på återhämtande aktiviteter.

Återhämtning. Det nya svarta. 

Ett sista tips innan dagens stora ”guru” (ok, det är min subjektiva bedömning) äntrar scenen: Bli lite som Skalman med sin mat- och sovklocka!

Sen kom hon då, med mer ”glow” än någon annan: Maria Borelius.



Hälsorevolutionen. Den bok jag inledde året med och som i tankarna varit med mig sen dess. Inte så mycket för det hon skriver om kost och träning. Är man kostintresserad är rekommendationerna givna, likaså vad gäller träningen, men resten - först en påminnelse om det som sades i föregående föreläsning angående återhämtning, att vara stilla/vila - för att få ner den låggradiga inflammationen. 
Förundran. Kapitlet om detta ämne är superintressant. Och det är hela boken och även människan bakom. Har hört Maria i flera poddar det senaste året. 
Det blir en bra avslutning på en trevlig mässdag. Som förresten också börjar riktigt bra - för det första jag ser då jag anländer till Älvsjö är en buss med reklam för Rolfs buss & flyg. Tankarna far iväg - till Sardinien, Österrike, Mallorca, Schweiz...

Sen är det bara tågresan hem. Inte så bara heller. Pendeltågstopp i Älvsjö - hitta ersättningsbuss till T-centralen, försenat tåg och fortfarande stopp i trafiken. Det blir en sen kväll...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar