tisdag 24 januari 2012

Vasaloppsförberedelser

Erik Wickström ligger bakom Vasaloppsartikeln i SmålandsTidningen i dag. Erik som är journalist och skidåkare vet vad han pratar om. Ni som ska åka eller är sugna på att göra det och har tidningen kan få bra tips från artikeln.

Vasaloppet är och förblir 90 km. Det är långt. Var väl förberedd. Själv hinner jag aldrig få ihop mer än 40-50 mil innan - det optimala hade varit 100 mil i benen innan starten av Vasaloppet.

Börja träningen i tid. Redan under sommaren ska man vara i gång. Gärna rullskidor ett pass. Och stavgång. För att bli en bra skidåkare måste man träna - skidåkning eller så skidnära som möjligt. Att komplettera med styrketräning är en klar fördel för den som ska staka sig igenom 9 mil. Bygg upp ordentlig styrka i bålen. Se till att ha starka stakarmar, men både mage och rygg måste hålla.

Åk på läger. Träna på att åka lite längre sträckor. Bästa träningen är tävling. Vasaloppslikt - anmäl dig till ett seedningslopp. Långlopp på våra breddgrader är otroligt populärt. Allt är serverat. Du får dryck och support längs spåret. Den där extra motivationen som krävs. Massor av medtävlande som pressar en att ta ut det där lilla extra.

Ta tekniklektion. I Orsa har de anställda instruktörer. De hundralapparna det kostar betalar sig med bättre teknik och energi på själva loppet.

Du kan äta lite extra veckorna innan. Men som vanlig motionär är kolhydratuppladdning överkurs. Ät en vanlig frukost på morgonen. Försök att få rejält med sömn veckan innan. Natten före loppet har jag alltid svårt att sova - kan beror på att vi sover i stor gymnastiksal.... (Vad jag önskar att vi hade en lugn stuga i stället, med hemlagad mat!)

Använd inåkta skidor, pjäxor, handskar, skidkläder. Inget nytt. Spar det till nästa träningspass.

Tänk delmål under loppet. Inte 90 km kvar, 89 km kvar... Tänk i stället på nästa vätskekontroll. Ett visst antal kilometer fram. Något riktmärke. Undan med trötthetstankar - tänk annat!

90 km! Du klarar det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar